Доступність посилання

ТОП новини

Далай-лама і науковці попереджають: природу не перехитруєш (світова преса про науку і технології)


Прага – Фахівці попереджають, що нова нафтова геополітика наближує Армагедон, і цей світовий безлад стає очевиднішим, аніж у світі вважали ще рік тому. А останні дослідження щодо можливих наслідків нарощування виробництва біопалива у світі також застерігають про значне підвищення цін на продукти харчування та пов’язану з цим все більшу реальність голоду у глобальних масштабах. До того ж, Далай-лама вважає останні дослідження вчених щодо прискореного танення льодовиків на «даху світу», в Тибеті, серйозними попередженнями для Індії і Китаю. Хоча технології і наука у світі щоденно дають і чимало оптимістичних результатів. Правда, чимало з них на межі фантастики, або ж і поза нею.

Ед Морс, у минулому помічник держсекретаря США з міжнародної енергетичної політики, попереджає на сторінках впливової «Файненшел Таймз» про виникнення нової динаміки на нафтових ринках світу, яку називає «новою геополітикою нафти».

Американський експерт вважає, що серед головних факторів такої нової ситуації є «апокаліптичні страхи зриву постачання нафти», пов’язані, насамперед, із соціальними вибухами в нафтових країнах.

Морс також називає серед головних факторів нової нафтової стратегії підвищення соціальних витрат в нафтовидобувних країнах, зростання внутрішнього попиту на нафту в тих же нафтовидобувних країн. Морс також вважає, що взагалі, попри, наприклад, події в Лівії, у світі «змінилися очікування учасників нафтового ринку».

Американський фахівець також резюмує, що «цього року Армагедон на нафтових ринках малоймовірний, але він, як виглядає, настане значно раніше, аніж здавалося рік тому».

Радіо Свобода вже повідомляло раніше, що науковці і економічні експерти прогнозують вичерпання наявних світових запасів нафти менше ніж за 50 років, що пов’язано зі збільшеним споживанням нафти у світі.

Елізабет Розенталь підсумовує на сторінках «Нью-Йорк Таймз» останні дослідження науковців щодо наслідків зростання масштабів виробництва біопалив, насамперед із зернових та інших природніх продуктів харчування, цитрусових, коренеплодів. Висновки тут далекі від втішних.

Так, лише Таїланд у минулому році вивіз майже 100 відсотків свого переробленого урожаю маніоки до Китаю, де з цього продукту виробляють досить якісне біопаливо.

Тайський експорт маніоки, переважно для виробництва біопалива, за останні 2–3 роки виріс майже у чотири рази, а ціни на неї – приблизно у 2 рази. У 2010 році ціни на кукурудзу в США виросли більше, аніж на 70 відсотків, і це також пов’язано з виконанням програми з виробництва біопалива.

Світовий банк попереджає, що індекси цін на харчі зросли небачено за останні 20 років. Підвищення цін на продукти харчування на 15 відсотків із жовтня до січня 2010–11 років додало до категорії найбідніших у світі понад 40 мільйонів осіб.

Різке зростання цін на продукти харчування, на що впливає значно і нарощування виробництва біопалива з багатьох із цих продуктів, викликали бунти та масові заворушення в бідних країнах: Алжирі, Єгипті, Бангладеш – де, наприклад, пальмова олія, головний компонент виробництва біопалива тут, і одночасно важливе джерело харчування бідняків.

Світові експерти закликають «відмовитися від хибного переконання, що нарощування енергетичної врожайності не позначається на продуктах харчування», бо це, фактично, «неминуче відбувається».

Духовний лідер тибетців Далай-лама попереджає Індію, як інформує чеська «Лідове новіни», що прискорене танення льодовиків у Тибеті (його називають ще «дахом світу») веде до загрози висихання рік Індії, головних джерел води для сотень мільйонів громадян цієї країни. Вчені, що досліджують тибетські льодовики, попереджають: щорічне зменшення маси льоду на «даху світу» складає аж 7 відсотків. Сьогодні вже добре відоме обмеження доступу до питної води в Китаї та Індії, де проживає понад третина людства.

Великий адронний колайдер, збудований вченими поблизу Женеви на кордоні Швейцарії і Франції, може, на думку американських вчених, послужити «машиною часу». Про це йдеться у статті німецького часопису «Шпіґель».

Відомий фізик Томас Уайлер і його колеги пишуть про це у спеціальному дослідженні і пояснюють, що «їхня теорія – чиста спекуляція, але вона не суперечить законам фізики».

Ці вчені вважають, що «машина часу» стала б вторинним продуктом полювання на колайдері за так званим бозоном Хіґґса. На слід цієї таємничої частинки, що надає матерії її масу, вчені намагаються вийти при зіткненні протонів у колайдері.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG