Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську скандал зі створенням Муніципальної гвардії


Співробітники Муніципальної гвардії охороняють будівлю міськради
Співробітники Муніципальної гвардії охороняють будівлю міськради

Дніпропетровськ – Створенням Муніципальної гвардії у Дніпропетровську обернулося конфліктом. Місцевий воєнізований підрозділ, за офіційними даними, був покликаний охороняти майно міськради та соціальні заклади. Опозиція заявляє: структура створена незаконно, а її діяльність викликає великі сумніви. Кого і що охороняють парубки міцної статури у строях, схожих на військові, і навіщо Дніпропетровську взагалі потрібна гвардія, яка фінансується з бюджету міста?

Рішення про створення комунального підприємства «Муніципальна гвардія» сесія Дніпропетровської міськради ухвалила два місяці тому. Молодики міцної статури в новенькій формі тоді навіть демонстрували свій вишкіл просто в сесійній залі. Влада заявила: нова структура буде забезпечувати правопорядок у місті під час масових заходів, охоронятиме комунальну власність, а окремий підрозділ – Фінансова гвардія – буде ловити незаконних торгівців та паркувальників.

Планувалось, що підрозділ, де служитимуть 130 колишніх співробітників міліції, буде самоокупним. Надаючи додатково охоронні послуги комерційним структурам, він мав заробляти для місцевої скарбниці по два мільйони гривень на місяць.

Чиновників треба охороняти як «національне надбання»?

Наразі ж виявилось: викладені на папері принципи роботи далекі від реальності. Опозиція обурюється: на муніципальну гвардію насправді виділяються кошти з міського бюджету. Дніпропетровськ зі своєю «муніципальною міліцією» став посміховиськом для всієї України, заявив депутат від фракції партії «Батьківщина» в міськраді Максим Курячий.

«Функції виконавця програми – по суті цивільної структури «Муніципальна гвардія» – перекривають функції, що входять у виняткову компетенцію правоохоронних органів, прокуратури, податкової, і втручаються в їхню компетенцію. До речі, в програмі сказано, що «місцева міліція» створена, зокрема, для гарантування особистої безпеки посадових осіб міськради. Виходить, що чиновники бояться своїх громадян або ж вважають себе національним надбанням, яке потрібно охороняти?» – зауважує Максим Курячий.

Міському голові погрожують статтею Кримінального кодексу

Під час з’ясування доцільності створення Муніципальної гвардії виплив ще один факт. За словами члена комісії з питань депутатської діяльності, законності та етики міськради Сергія Жукова, міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко підписав статут структури без ухвалення його на сесії міської ради. Жуков висловив переконання, що це службова фальсифікація, вона може потягнути за собою кримінальну відповідальність.

«Коли я дізнався, що підприємство зареєстроване, я дуже здивувався, адже жоден із депутатів не знав про повноваження цієї Муніципальної гвардії. Є стаття 366 Кримінального кодексу України, де визначено поняття службової підробки. Органам прокуратури треба просто встановити цей факт», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода керівник фракції партії «Україна майбутнього» у Дніпропетровській міськраді Сергій Жуков.

Міська влада Дніпропетровська виступила на захист новоствореної структури. Заступник мера Віталій Мархасін повідомив журналістам, що Муніципальна гвардія охороняє три міські кінотеатри, два будинки культури, спортивні об’єкти, міст через Дніпро і будівлю міської ради. Додаткових коштів на утримання структури, каже він, не виділяли.

Відкинув звинувачення проти себе й міський голова Іван Куліченко. «Я підписав рішення сесії в такому вигляді, у якому воно було проголосоване», – заявив він.

Ініціатором створення Муніципальної гвардії називають голову міської організації Партії регіонів Івана Ступака. За два місяці роботи структура у Дніпропетровську вже виявилася причетною до кількох конфліктних ситуацій. Зокрема, її співробітники випхали з міської ради торгівців згорілого ринку «Слов’янка», коли ті прийшли на переговори з чиновниками.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG