Доступність посилання

ТОП новини

Справа проти Путіна


Повідомлення про порушення нової кримінальної справи проти колишнього Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко з'явилися рівно за день до приїзду до Києва голови уряду Росії Володимира Путіна.

Здавалося б, одна внутрішньоукраїнська обставина не має до другої, пов'язаної з російсько-українськими відносинами, ніякого стосунку. Якби не одна суттєва обставина: кримінальна справа на Тимошенко заведена у зв'язку з підписанням нею газових угод у 2009 році.

Ці угоди Володимир Путін назвав кращими в історії російсько-українського енергетичного співробітництва. Втім, з боку Віктора Януковича пролунала різка критика контракту. Прийшовши до влади, Янукович став боротися за його скасування, за перегляд формули, узгодженої Прем'єр-міністрами Тимошенко і Путіним. І незмінно зустрічався з відмовою російської сторони.

Тепер у Києві говорять про те, що Тимошенко незаконно оформила директиви, які дозволили їй підписати угоду. І, за словами голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Інни Богословської, мала «особисті, особливі, таємні відносини з російською стороною, які могли накласти відбиток на її поведінку». Але російська сторона – це не абстракція, це Путін.

Відомо, що російський прем'єр прямує в українську столицю, щоб обговорити співпрацю двох країн у сфері енергетики. І тепер переговори будуть проходити на тлі порушення кримінальної справи, яке ставить під сумнів законність газових угод, підписаних в 2009 році.

При цьому заяву про підозри щодо шкоди, завданої діями колишнього прем'єра, озвучив не хто-небудь, а перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін. Той самий Кузьмін, який не побоявся порушити кримінальну справу проти колишнього Президента України Леоніда Кучми. Так чому б йому не спробувати з'ясувати обставини нової справи у російського прем'єра? Тим більше, що та ж Богословська повідомила, що Тимчасова слідча комісія попросила Генеральну прокуратуру України звернутися до російських колег із проханням про допомогу в розслідуванні.

Зрозуміло, що Путіна в українську Генеральну прокуратуру ніхто не викличе. І в російську ніхто не запросить. Але це зараз. Сам факт розслідування – натяк російському прем'єрові, що проти нього в українських правоохоронців може бути накопичений якийсь компромат, який свідчить про використання особистих відносин із Тимошенко для підписання невигідного для України контракту. Цілком можливо, що в Києві вважають, що такий натяк допоможе українському Президенту Віктору Януковичу і прем'єру Миколі Азарову зайняти сильнішу позицію на майбутніх енергетичних переговорах.

Але це більш ніж дивний розрахунок: відомо, що Путін тиску не любить.

Цілком можливо, що Янукович розраховує не стільки на миттєвий успіх, скільки на допомогу колезі – Дмитру Медведєву, який зараз вступив у змагання з попередником за посаду президента на виборах 2012 року.

А вже якщо Медведєв, який робив Януковичу знижку в Харкові, переможе, він віддячить добровільному помічникові.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG