Доступність посилання

ТОП новини

За «Чорного Ворона» – народну Шевченківську премію


Василь Шкляр
Василь Шкляр

Київ – У неділю, 17 квітня, у Холодному Яру на Черкащині Василь Шкляр отримає «народну Шевченківську премію» у розмірі 250 тисяч гривень. А в п’ятницю відомий український письменник, автор роману «Залишенець. Чорний Ворон» відвідав Черкаси, де говорив про очікування від цієї події. За цей роман Василя Шкляра обрав лауреатом Шевченківської премії у галузі літератури Шевченківський комітет, але після того, як письменник відмовився отримувати її, доки міністром освіти залишається Дмитро Табачник, його ім’я взагалі виключили з президентського указу про нагородження.

Щороку на вшанування у Холодному Яру збиралися 12 квітня, у день загибелі головного отамана Василя Чучупака. Однак цього року, за словами Василя Шкляра, відзначення перенесли на тиждень, оскільки була холодна весна, а охочих туди поїхати дуже багато. Адже, каже письменник, рік у рік кількість паломників до місця, де українці виборювали свою незалежність, збільшується.

«Центр боротьби за Україну знову переміщується до Холодного Яру. І це зовсім не випадково, що Холодний Яр став символом боротьби за визволення України. За цілковите визволення ця боротьба триває і досі», – говорить Василь Шкляр.

У неділю, під час заходів у Холодному Яру, передбачено вручення авторові роману «Залишенець» «народної Шевченківської премії». За словами представника громадської організації «Холодноярська ініціатива» Андрія Юсова, це унікальна для нашої країни подія, адже вперше за історію існування Шевченківської премії в галузі літератури переможцеві цього року вручать не державну премію, а народну.

Якщо держава «утримується», премія буде народна

«Громадськість, «Холодноярівська ініціатива», об’єднання та просто громадяни підтримали ідею, озвучену Юрієм Андруховичем, – провести кампанію збору коштів на народну Шевченківську премію. Якщо держава поки що утримується, то очевидно, що громадяни повинні самоорганізуватися та виявити ініціативу», – сказав він.

За словами Андрія Юсова, для збору коштів народної Шевченківської премії, яка, як і державна, складатиме 250 тисяч гривень, у кількох банках відкриті рахунки. Станом на 13 квітня до цієї суми ще бракувало 15 тисяч гривень. Проте представник «Холодноярівської ініціативи» упевнений, що до неділі зберуть необхідну суму. Усі кошти, як вже зазначав автор роману «Чорний Ворон» Василь Шкляр, будуть першим суттєвим внеском на зйомки фільму за книгою.

У березні, під час вручення Шевченківської премії, тодішній заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман заявила, що Василь Шкляр отримає Шевченківську премію, «коли на те прийде час». Сам письменник стверджує, що за певних обставин візьме премію, бо він не відмовився від неї навідріз, оскільки «це сакральна премія, від якої ніхто ніколи не відмовлявся».

«Від самого початку я казав, що присудження Шевченківської премії романові «Чорний Ворон» – це ще й офіційне визнання холодноярівських героїв. Для мене це дуже багато важить, – зазначає письменник. – Мене питають: «Чи візьмеш ти премію з рук Януковича?» Я кажу, що я письменник, і я не тільки візьму, а ще й подивлюся йому в очі та попрошу в нього гроші на кіно».

Очікують, що в неділю, крім паломників, до Холодного Яру приїде ще чимало політиків. Зокрема, колишній Президент Віктор Ющенко із його політичною силою, партії «Батьківщина» та «Свобода». Однак, наголошує представник «Холодноярівської ініціативи» Андрій Юсов, їхня громадська організація звернулася до політиків із проханням утриматися під час святкувань від використання партійної символіки у таких святих місцях. Адже холодноярівські повстанці не були членами жодної політичної партії.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG