Доступність посилання

ТОП новини

Народний депутат України Олег Олексенко помер не своєю смертю – у цьому впевнені родичі та колеги покійного


Народний депутат України Олег Олексенко помер не своєю смертю – у цьому впевнені родичі та колеги покійного

Запоріжжя, 2 серпня 2002 – 39-річний Олексенко помер у запорізькій обласній клінічній лікарні 19 липня. Його було шпиталізовано з діагнозом “гострий панкреатит”. Протягом трьох днів Олексенка тричі клали на операційний стіл. Медики кажуть, що зробили все можливе.

Утім, смерть депутата викликає дуже багато питань. У вересні фракція “Наша Україна” ініціюватиме створення тимчасової слідчої комісії з метою розслідування всіх обставин загибелі запорізького нардепа. Тим часом народний депутат України Тарас Чорновіл прямо заявив про те, що Олексенка вбито – так само, як підозрюваного у справі Олександрова Юрія Вередюка та співучасника вбивства В’ячеслава Чорновола водія КамАЗа Володимира Куделю. Усі, за словами Чорновола-молодшого, загинули через “жорстоку інтоксикацію організму”.

Чутки про те, що загибель Олега Олексенка не була випадковою, виникли одразу після повідомлення про смерть мелітопольського нардепа. Однак рішення про порушення кримінальної справи за фактом смерті було ухвалено лише через 10 днів. На прес-конференції в одній із інформагенцій генеральний прокурор України Станіслав Піскун під шаленим тиском депутатів заявив про те, що не проти, щоб запорізькі правоохоронці з’ясували всі обставини смерті Олексенка.

В Запоріжжі відреагували миттєво. Кримінальну справу було порушено ще до закінчення прес-конференції в Києві. Судячи з усього, спрацював “швидкий зв’язок”.

Колишній прокурор Запорізької області Василь Присяжнюк наразі обіймає посаду прокурора міста Києва. Наступника в Запоріжжі в нього поки що немає, але не виключено, що ним може стати хтось із місцевих чиновників. Найреальнішими виглядають кандидатури нинішнього виконувача обов’язків прокурора області Володимира Щолкіна та міського прокурора Олега Скіданова. Зважаючи на те, що розслідуванням смерті народного депутата почала займатися саме міська прокуратура, Скіданов усерйоз налаштований позмагатися за вакантне крісло.

Парадокс, але розслідування справи Олексенка взагалі не в компетенції прокуратури. Згідно з новим кримінально-процесуальним кодексом цю справу мають розслідувати органи міліції. В прокуратурі вирішили інакше. Наразі ця справа їм потрібніша.

Олег Олексенко помер 19 липня після трьох операцій на підшлунковій залозі. Медики кажуть, що вони добре знали пацієнта – за останні п’ять років він потрапив до них уже вчетверте. Оперував хворого один із провідних запорізьких хірургів Володимир Клименко. Лікарі стверджують, що зробили все можливе, щоб урятувати Олексенка.

Іншої думки дотримуються родичі та колеги загиблого. Наразі в кримінальній справі, порушеній за фактом ненадання медичної допомоги в повному обсязі, обвинувачених немає: її порушено за фактом. Якщо медиків визнають винними, їм загрожує до 4 років ув’язнення.

Кілька днів тому в Запоріжжі завершила роботу спеціальна комісія, у складі якої працювали лікарі з Києва, Донецька та Дніпропетровська. Про її висновки знає начальник обласного управління охорони здоров’я Зінаїда Лашкул. Спілкуватися з пресою вона відмовилась – каже, що не має права розголошувати цю інформацію. Слідство по справі Олексенка має завершитись восени – тоді ж Верховна Рада має заслухати звіт медичної комісії.

На Запоріжжі це лише друга кримінальна справа, порушена за статтею 139. Три роки тому вирок одному з запорізьких лікарів було скасовано за амністією одразу після оголошення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG