Доступність посилання

ТОП новини

Литвина називають ще однією ключовою фігурою у справі "Кольчуг"


Литвина називають ще однією ключовою фігурою у справі "Кольчуг"

Прага, 27 листопада 2002 - Напередодні 28 листопада, коли минає рівно два роки від початку касетного скандалу, розгораються нові пристрасті. Головна інтрига – хто ж має оригінали записів і записуючі пристрої Мельниченка, але не тільки. Цими днями на інтернет сайті 5-ий елемент (www.5element.net) з’явилася фотографія диктофону, на якому нібито й записували скандальну розмову президента Кучми про "Кольчуги." Ба більше. Автор статті Петро Лютий стверджує, що Володимир Литвин, голова Верховної Ради, а раніше керівник Адміністрації президента, заздалегідь знав про те, що нині покійний керівник "Укрспецекспорту" Валерій Малєв є ключовим свідком у справі "Кольчуг." За цими ж даними, тодішній керівник парламентської комісії у справі Гонгадзе Олександр Жир у перші дні березня минулого року вийшов на Литвина, щоб провести переговори з президентом. Кучмі запропонували добровільно піти на пенсію. У такому випадку записи про "Кольчуги" залишилися б таємницею. Але невдовзі після цієї розмови Малєва терміново відправили у позапланове відрядження, під час якого він і загинув. Цитую статтю далі: "Фактично Малєв був підпорядкований особисто Кучмі і терміново зняти його з місця міг або cам гарант, або, що більш вірогідно - хтось від його імені. Можливо це був Литвин. Останній і так вже знав про Кольчуги, тому його було варто активно залучати до цієї справи, інакше він перетворювався на чергового небезпечного свідка."

Радіо Свобода звернулося за коментарем до Миколи Мельниченка. Спершу ми запитали в нього, як в Петра Лютого могли з’явитися його записи і чи справді саме Лютий передав їх на експертизу американським урядовцям. У відповідь прозвучав сміх.

Мельниченко: (сміється) "Ну що ж, тоді я Ленін."

Зрозуміло, тобто іншими словами, Ви піддаєте сумніву заяву пана Лютого. Він також стверджує, що зараз у розпорядженні інтернет-сайту П’ятий елемент є оригінал файлу про Ірак і диктофон "Тошиба." Як таке могло статися?

"Записуючий пристрій, яким я записав розмову Кучми з Малєвим, де Кучма дає згоду на продаж Кольчуги до Іраку, а також розмову, де Кучма дає згоду на знищення Єльяшкевича та багато інших розмов і фактів, які зараз розслідуються на території Сполучених Штатів Америки, знаходяться в компетентних органах США."

Пане Мельниченко, тоді можливо Ви поясните нашим слухачам, для чого робиться така заява?

"Людям, які розуміють, що Кучму потрібно рятувати, вони це роблять дуже красиво, щоб підставити під сумнів експертизу в Сполучених Штатах Америки."

А як стосовно інформації про те, що Володимир Литвин заздалегідь знав про те, що є запис про "Кольчуги" і що він можливо причетний до смерті Малєва. Принаймні, таке припущення робить Петро Лютий. Як Ви вважаєте, якою є роль Литвина у цій справі? Можливо у Вас є якісь додаткові дані, чи спростування?

"Я думаю, що потрібно, щоб було розслідування безперечно і, на жаль, дуже багато людей перешкоджають розслідуванню. А з приводу заяви, я думаю, що в першу чергу треба звертатися до Жира, а не до якихось посередників, невідомо яких і невідомо, яка в них мета."

Але відомо, що пан Жир, який раніше очолював парламентську комісію у справі резонансних злочинів, якраз і підтримує інтернет-сайт п’ятий елемент. Тобто, щиро кажучи, я не вірю, що це звернення Петра Лютого могло з’явитися там без відома Жира. Але ми безперечно обов’язково з ним зв’яжемося.

"Я цю ситуацію вивчу і найближчим часом зроблю гучну заяву, бо я хочу вивчити всі аспекти цієї справи, щоб не помилитися, бо дуже багато пліток плететься навколо мене і навколо цієї справи. Людей обманюють, в том у числі і журналістів."

На жаль, до виходу цієї передачі в ефір, ми так і не змогли зв’язатися з Володимиром Литвином. Про його оцінку скандалу - в наших наступних програмах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG