Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародному трибуналовi у Гаазi сьогоднi добровiльно здався Йовiца Станишич, колишнiй начальник полiтичної полiцiї у Сербiї, котрий свого часу був одним з найближчих спiвробiтникiв екс-президента Слободана Милошевича


Михайло Рамач Мiжнародному трибуналовi у Гаазi сьогоднi добровiльно здався Йовiца Станишич, колишнiй начальник полiтичної полiцiї у Сербiї, котрий свого часу був одним з найближчих спiвробiтникiв екс-президента Слободана Милошевича

Белград, 11 червня 2003 – Десять рокiв тому при самій згадці iменi Станишича тремтiли як опозицiонери, так i прихильники Милошевича. Президент тодi був недоторканною величчю. Загадковий начальник полiтичної полiцiї ефективно виконував усi його бажання. До 1995 року люди не знали навiть як виглядає ця людина. Лише тодi Станишич уперше зв’вився на телебаченнi. Незалежнi ЗМI повiдомляли, що полiтична полiцiя в той час контролювала усi державнi iнституцiї, усi суспiльнi структури й мас-медiа та, що вона мала спiвробiтникiв й у керiвництвах опозицiйних партiй. Ймовiрно, що твердження про усюдисущу й всезнаючу Службу безпеки поширювала саме ця Служба та, що вона створювала й легенду про свого керiвника.

Сербська полiтична полiцiя на початку 1991 року сформувала так званi “Червонi берети”, пiдроздiл для спецiальних операцiй на територiї Хорватiї. Першим командувачем Пiдроздiлу був Франко Симатович, котрого белградська влада видала до Гааги наприкiнцi травня. Численнi свiдки в гаазьких процесах досi заявляли, що “берети” грали вирiшальну роль у багатьох кривавих операцiях.

Замах на Джинджича у березнi органiзували й скоїли саме бiйцi пiдроздiлу спецполiцiї, стверджують урядовцi. Станишич i Симатович вiдразу опинилися за ґратами. Проте не виявлено доказiв про їхню особисту причетнiсть до вбивства голови уряду. Через це колишнiх керiвникiв полiтичної полiцiї судитимуть у Гаазi. Там же один iз зних збирається й лiкуватися.

Станишича минулого тижня оперували у белградськiй лiкарнi. Його адвокат каже, що Станишич хворiє на рак. Слiдчi органи не дозволили колишньому начальниковi Служби безпеки лiкуватися вдома. Через це вiн вимагав видати його до Гааги. В тамтешнiй в’язницi, за словами його адвоката, є набагато кращi умови для пiсляоперацiйного лiкування.

Станишич нiколи не давав iнтерв’ю нi сербським, нi закордонним ЗМI. У пресi про нього оприлюднено безлiч суперечливих й неперевiрених матерiалiв. Однi вважають його героєм, iншi – холоднокровним злочинцем. Певна рiч, що вiн гаазьким прокурорам потрiбнiший як свiдок проти Милошевича, анiж як пiдсудний. Важко сказати чи Станишич i в Гаазi буде мовчати, а чи розповiсть хоча б про частину секретiв. Оглядачi у Белградi кажуть, що Станишич й Симатович знають бiльше таємниць вiд Милошевича, оскiльки вони упродовж рокiв були його головними iнформаторами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG