Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Конституційна реформа і захист політичних прав громадян України; Чому страйкують львівські нотаріуси? Історія селянина Юрія Бубенка з Рівненщини у рубриці “Голоси скривджених”; Довкола історії з фітоклінікою Данила Зубицького. Що загрожує родинному бізнесу, і які ліки купують хворі?


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 3 лютого 2005 року.

Надія Шерстюк

Говорить радіо “Свобода”. В ефірі передача “Права людини: українська реальність”.

Вітаємо вас, шановні слухачі!

Сьогодні у програмі:

-

Конституційна реформа і захист політичних прав громадян України;

-

Чому страйкують львівські нотаріуси?

-

Історія селянина Юрія Бубенка з Рівненщини у рубриці “Голоси скривджених”;

-

Довкола історії з фітоклінікою Данила Зубицького. Що загрожує родинному бізнесу, і які ліки купують хворі?

Після схвалення Верховною Радою конституційної реформи, чимало правників замислилися над питанням: а що, власне, дають зміни в Основному Законі пересічним українським громадянам?

Відповіді на ці питання шукали експерти міжнародної організації “Дім свободи”, які зібрались у Києві для обговорення проблем реформи.

З подробицями Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Про завдання експертної наради президент “Дому свободи” в Україні Світлана Франчук повідомила:

Світлана Франчук

Цей круглий стіл є експертним, а не публічна подія. Ми просто запросили суддів з ВСУ, з КСУ, незалежних експертів, які вивчали цей законопроект.

Наша основна мета – це знайти ті проблемні сторони цього законопроекту для того, щоб виробити якісь експертні рекомендації.

Богдана Костюк

Правники знайшли чимало позитиву у запропонованій парламентом Конституційній реформі.

Народний депутат України, експерт Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко назвав, серед іншого, наступні: надання урядові повноважень щодо призначення керівників центральних органів виконавчої влади (крім міністерств); уточнення президентського контролю за актами Кабінету Міністрів; введення норми про необхідність отримання згоди парламенту при звільненні Генерального прокурора тощо.

На думку пана Коліушко та його колеги Миколи Сірого з Інституту держави і права, нові положення зроблять більш прозорою діяльність влади, правоохоронних органів, СБУ. А це у свою чергу наблизить громадськість до влади.

Провідний експерт Українсько-американського бюро захисту прав людини Тетяна Яблонська не поділяє великого оптимізму багатьох правників.

Тетяна Яблонська

Зараз Україна чекає перемін на краще, а ці переміни можуть настати тоді. Коли всі гілки влади і все суспільство усвідомить, якого результату, чого ми чекаємо, що ми будуємо.

Конституційна реформа у цій площині є найважливішим моментом. Всі ми добре знаємо, що сталінська Конституція 1936-го року була найсучаснішою і найдемократичнішою на той час, але це був 1936 рік. А що через два роки по тому відбулося, ви всі дуже добре знаєте.

Тобто, декларативність моментів конституційних – це одне, а узгодженість з усіма інституціями влади, з усіма моментами, які мусять у суспільстві забезпечити демократичні права і свободи громадян, – це зовсім інше.

Богдана Костюк

На думку пані Яблонської, конституційна реформа залишатиметься декларацією, допоки судова і правозахисна практика не наповнять її реальним змістом. Допоки громадськість і влада не відпрацюють механізми контролю народу за діяльністю владних інституцій. Включно з судовою.

І, як стверджує Михайло Костицький...

Михайло Костицький

Це особливо стосується судової влади. Я як представник судової влади (39 років пропрацював суддею, з них 23 роки у ВСУ) маю неоднозначне враження - люди зрозуміли, що правду в суді можна добитися.

Надія Шерстюк

Уже другий місяць поспіль страйкують львівські нотаріуси. Вони не оформляють документи, які стосуються купівлі-продажу нерухомості, а 2-го лютого взагалі не обслуговували клієнтів. Нотаріуси Львівщини відмовляються ставати податковими агентами, а відтак, стягувати з громадян податки з продажу та купівлі нерухомості.

Галина Терещук з’ясовувала ситуацію.

Галина Терещук

З 1-го січня 2005-го року набрав чинності Закон “Про податок з фізичних осіб”, згідно з яким фізичні особи з доходів від продажу нерухомості мають сплачувати податок у розмірі 13%. Відтак, саме нотаріуси повинні нараховувати та стягувати податок і звітуватись у податковій. Аби обчислити податок, за словами нотаріусів, потрібно бодай бути економістом.

Згідно із законом “Про нотаріат”, нотаріус не має права займатись визначенням сум податку, а лише нотаріальною діяльністю займатись викладацькою та науковою роботою.

Якщо нотаріус неправильно обрахує суму податку, то саме він і нестиме матеріальну відповідальність.

Аліція Котарська, приватний нотаріус у Львові, зауважила:

Аліція Котарська

В цьому наша функція. Мало того, якщо будь-який нотаріус неправильно порахував ті відсотки, наприклад, той, що продав і дістав якийсь прибуток, він тут ні до чого. Нотаріус має зі своєї кишені доплатити, що він не дорахував, наприклад, помилково і ще у 200% штрафу платити.

Скажіть мені, будь ласка, чи буде вигідно працювати?

Ми маємо стягувати ті відсотки, копії платіжок до наших паперів долучати, а в податкову повідомляти.

Не буду я кожен день бігати у податкову, і у мене працівників не вистачить. Я буду, наприклад, відсилати поштою. Лист розірвався. Де є нотаріальна таємниця, де я пишу у листі, що Петро у Василя купив квартиру?

Галина Терещук

Щомісяця нотаріус у Львові в середньому оформляє близько 15-ти документів щодо нерухомості. У січні приватні нотаріуси такий операцій не проводили. А відтак, уже місяць мешканці Львова та області не можуть переоформити купівлю-продаж нерухомості. По суті завмер ринок з продажу нерухомості. Люди, які продали в кінці року свої помешкання і не встигли їх придбати, по суті, стали закладниками ситуації, яку спричинили депутати Верховної Ради, недоопрацювавши Закон "Про податок з доходів фізичних осіб".

Міністерство юстиції в особі Олександра Лавриновича заявляє, що із закону вилучать норми про покладання на нотаріусів обов’язків податкових агентів.

Однак, тим часом львівські нотаріуси страйкуватимуть до тих пір, поки Верховна Рада не затвердить зміни до закону. Якщо ця ситуація не вирішиться, то, за прогнозами нотаріусів і працівників служб з нерухомості, вже громадяни України, які не зможуть оформити документи в нотаріуса, вийдуть на вулиці міст.

Надія Шерстюк

Про столичну клініку відомого фітотерапевта Данила Зубицького знають не лише кияни. За унікальними ліками Зубицьких приїжджають хворі з усієї України.

Рік тому, коли помер засновник династії Данило Никифорович, троє його синів опинилися фактично на вулиці.

Говорить молодший син Ігор Зубицький.

Ігор Зубицький

Останній рік життя батько хворів на рак і був прикутий до ліжка. Він помер 3-го грудня 2003-го року, а 11-го листопада 2003-го року з’являються документи, про які родині Зубицького стало відомо тільки за три дні до його смерті, тобто першого грудня 2003-го року, за яким його приватне підприємство перереєстровується в товариство.

Серед власників підприємства з’являється жінка заступника Шевченківської адміністрації і головний бухгалтер цього приватного підприємства, тобто ті люди, які були поруч з Данилом Никифоровичем, мали доступ до нього.

День у день, 11-го листопада 2003-го року, нотаріус підписує документи про створення товариства, і 11-го числа 2003-го року Шевченківська адміністрація реєструє це підприємство.

Я на своїй практиці не бачив такого феномену, щоб за один день в Україні реєструвалося ціле підприємство.

Надія Шерстюк

Як вважають брати Зубицькі, нові власники підробили заповіт Данила Зубицького і привласнили собі не лише його майно, але й рецептуру ліків.

Слово Наталії Зубицькій, дружині старшого сина Олександра.

Наталя Зубицька

Ці люди, які незаконним шляхом заволоділи рецептурою батька, роблять все для того, щоб підірвати авторитет і надбання лікарів Зубицьких.

Пані Вакараш, яка не має ніякої освіти, сьогодні в аптеці Данила Зубицького під ім’ям Зубицьких лікують хворих, призначають ліки, ставлять діагнози.

Надія Шерстюк

Сотні тисяч пацієнтів, власна фітоклініка у Києві (до речі, перша у Європі), аптека, дві фіто-лабораторії – такий підсумок багатолітньої лікарської практики Данила Зубицького.

Прикро те, говорить середній син Володимир Зубицький, що нові господарі підприємства абсолютно не дбають про його розвиток.

Володимир Зубицький

За п’ять років він збудував колосальну клініку і підприємство. Розвивав надзвичайно широко все. За останній рік жодного ремонту не зробили в тій клініці. Жодної копійки не прибавили всім людям, які там працюють.

Надія Шерстюк

Усі спроби спадкоємців Данила Зубицького вирішити питання у судовому порядку були марними.

Володимир Зубицький продовжує.

Володимир Зубицький

Мої брати написали відразу у всі інстанції, починаючи від Генпрокурора. Але яка проблема у нас є? І фітоклініка, і підприємство, і лабораторія, і аптека – все знаходиться в Шевченківському районі міста Києва, де жінка якого є однією з співвласників товариства. Звати її Наталія Вакараш. Вона має колосальну підтримку в особі свого чоловіка. Тобто, всі документи спускаються на Шевченківський районний суд, де керує всім її чоловік.

Надія Шерстюк

Одна з нових власників фітокліники і аптеки Наталя Вакараш відмовилась коментувати ситуацію.

І на завершення передачі наша традиційна рубрика “Голоси скривджених”.

Мешканець села Більче Демидівського району Рівненської області Юрій Бубенко облив себе бензином на порозі райдержадміністрації і за мить перетворився у живий смолоскип. Його врятували перехожі, поваливши у сніг.

Що змусило батька трьох дітей вдатися до страшного кроку, з’ясовувала журналістка Валентина Одарченко.

Валентина Одарченко

Зі слів Юрія Бубенка, причиною спроби суїциду стало скрутне становище, в яке потрапила його сім’я. Як він вважає, не без участі місцевої влади.

Ще з березня 2002-го року, з часу парламентських виборів, пан Юрій був активним агітатором і прихильником блоку «Наша Україна». Тоді й розпочався його конфлікт із владою.

Як свідчить Михайло Якимович, один з кандидатів у депутати обласної ради тодішніх виборчих перегонів Михайло Якимович...

Михайло Якимович

Ця людина тоді проявила принциповість і як спостерігач, і як активіст він розвішував листівки за блок «Наша Україна».

В один із вечорів, коли вони це робили, їх зустрів голова Малевської сільради Віктор Корінь, і побив його. Я про цей епізод написав тоді у газеті «Волинь».

В той час вибори до обласної ради в Демидівському окрузі були сфальсифіковані, адмінресурс був у руках тодішнього голови райдержадміністрації Ярослава Дунаса, і справа була зам’ята.

Бубенко агітував за кандидатів від «Нашої України», то він піддався психологічному тиску з боку голови сільради і представників райдержадміністрації.

Багатодітний батько був звільнений з роботи у сільськогосподарському підприємстві, а на біржу праці його не прийняли, бо був відповідний запис у трудовій книжці, що він звільнений за порушення.

Валентина Одарченко

Пан Юрій каже, що прогулів насправді не було. Втім, як і посилання на відповідну статтю в книзі наказів сільгосппідприємства.

З головою райдержадміністрації Юрій Бубенко намагався зустрітися кілька разів. Однак домогтися аудієнції у найвищого районного посадовця не вдалось. Довелося шукати заробітків у столиці.

Розповідає його дружина Євгенія.

Євгенія Бубенко

Ото що дитя народилося, ми проживали на цих 40 гривень щомісяця. Є корова, коник є.

Валентина Одарченко

У пана Юрія справи йшли не так успішно, скажімо, він невчасно заплатив за використаний газ . Тож за день перед трагедією на адресу Бубенків надійшов лист із виконавчої служби.

Юрій Бубенко

Не своєчасно сплачено за газ. Кажуть, що буде конфіскація майна, якщо не заплатиш.

Валентина Одарченко

Тоді пан Юрій вирішив іти до голови райдержадміністрації, сподіваючись нагадати йому про причини своїх негараздів. До кабінету голови селянина не пустили - був неприйомний день.

Юрій Бубенко

Хотів до нього зайти. Сидить секретарка і два «тілохранилелі». Кажу, все одно ж нікого немає, а він сидить у кабінеті . «Іди, - кажуть, - звідси, бо арештуємо».

Валентина Одарченко

Чоловік вийшов за двері, вилив на себе приховану за пазухою пляшку і чиркнув сірником…

Польський соціолог Марія Ярош склала узагальнений портрет типового самогубця. У своїй книзі, присвяченій проблемі суїциду, вона пише: «Це чоловік у віці 45 років, безробітний чи рільник, котрий проживає у малому містечку чи в селі».

Юрію Бубенкові - 45. Нині на нього чекає довге лікування в опіковому центрі обласної лікарні.

На фоні цієї історії 48-а стаття Конституції України у сільській глибинці звучить декларативно: «Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло».

Однопартійці Юрія Бубенка заявляють, що домагатимуться відкриття кримінальної справи проти вже колишнього голови Демидівської райдержадміністрації Ярослава Дунаса за статтею «доведення до самогубства”.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Сергій Балабанов.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG