Доступність посилання

ТОП новини

Буревій “Катріна” охопив Новий Орлеан.


Сергій Куделя


Вашингтон, 29 серпня, 2005 - Буревій “Катріна” дійшов у понеділок до південно-східного узбережжя американського штату Луїзіана у руслі річки Міссісіпі. Упродовж ранку його еіпцентр зі швидкістю близько 250 кілометрів на годину наближався до найбільшого міста штату – Нового Орлеану. “Катріну” називають найбільшим буревієм у США за останні 40 років. Президент США Джордж Буш оголосив надзвичайний стан у чотирьох штатах, які можуть постраждати: Луїзіані, Флориді, Міссісіпі та Алабамі. А мер Нового Орлеану Рей Негін закликав місцевих жителів виїхати за межі міста. Однак переважна більшість цього півмільйонного міста залишилися у своїх домівках, серед яких і багато українців, які живуть у Новому Орлеані.

На вихідних усі дороги з міста Новий Орлеан були переповненні машинами – жителі міста залишали свої домівки, втікаючи від найгіршого буревію на південному березі США за майже півстоліття. За оцінками урядовців штату, у неділю місто щогодини залишали вісімнадцять тисяч машин. Мер міста Новий Орлеан Рей Негін так оцінив ситуацію:

“До нас наближається саме той буревій, якого більшість з нас боялися. Я не хочу викликати паніку, але я хочу, щоб жителі усвідомили – це дуже серйозно. І цей вітрогін найвищої категорії. Тому ми вдаємося до безпрецедентних заходів” .

Однак далеко не всі жителі залишили місто. Більше десяти тисяч осіб сховалися у закритому стадіоні Супердоум – одному з найбільших в Америці, розрахованому на 80 тисяч осіб. За повідомленнями інформаційних агенцій, у понеділок зранку стадіон був обезструмлений, а його дах почав протікати. У деяких частинах міста припинили працювати насоси і рівень води там сягає півтора метра. Більша частина міста Новий Орлеан, побудованого на болотах, розташована нижче рівня моря. Тому буревій може спричинити і сейрозне затоплення багатьох районів міста.

Серед жителів Нового Орлеану, які залишилися у місті і переховуються від буревію, і українська родина Ігоря та Лілі Йосипів, які живуть там уже тринадцять років. Телефонний зв’язок із містом Новий Орлеан втрачений. Мама Лілі Йосипів, яка живе у Львові, розмовляла зі своєю донькою напередодні буревію.

“Діти мої живуть у Новому Орлеані. Зараз це місто чекає на буревій, який іде з Багамських островів. Всі їдуть з цього міста, вони поки що вирішили залишитися у Новому Орлеані. Свої авта вони запаркували на високій стоянці і самі ховаються в університеті Тюлейн. Вони кажуть, що взяли їжу, бо родина велика – троє дітей. Надіємося, що все буде добре і всі залишуться живими і не буде жодних збитків від природи”.

Упродовж понеділка сила буревію дещо зменшилася і метеорологи прогнозують, що буревій обійде Новий Орлеан стороною. Однак, свідки кажуть, що вже зруйновано багато будинків, зірвані дахи з помешкань, поламані дерева. Під час евакуації померло троє осіб старшого віку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG