Доступність посилання

ТОП новини

Вадовіце – батьківщина Івана Павла ІІ і місце паломництва.


Єва Поштар Варшава, 9 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сотні людей відвідує щодня музей папи Івана Павла ІІ, що знаходиться у будинку, в якому народився і виховувався Кароль Войтила, який пізніше став папою. Жителі невеличкого містечка в регіоні Малопольща, що біля Кракова, cвідомі того, що ніхто не знав би про існування Вадовіц, якби тут не народився майбутній папа. Про те, яким близьким було це місто Іванові Павлові ІІ, не забув і його наступник на святому престолі, папа - Бенедикт XVI, який відвідав Вадовіце під час візиту до Польщі. Вадовіце - це своєрідний символ релігійного відродження поляків, який тепер стає місцем паломництва християн із усього світу.

Головне місце у Вадовицах - це перш за все будинок, в якому знаходилося помешкання родини Войтилів, і де до 18 років жив найзнаменитіший син цього міста, Кароль Войтила. Сам будинок відкупив декілька місяців тому за один мільйон доларів польський бізнесмен та подарував його римо-католицькій церкві.

Поруч є костел, у якому молодий Кароль служив під час літургії, куди часто забігав молодим хлопцем помолитися Богу. Недалеко від святині - ринок і кафе, в якому пізніший папа смакував місцеві тістечка "кремувкі". Саме ці місця, згадував Іван Павло ІІ із замріяним обличчям під час своїх останніх відвідин рідних Вадовіц у 1999 року.

Парох місцевої кафедрального собору РКЦ отець Якуб Гіль говорить Радіо Свобода, що Іван Павло ІІ не приховував, що це місто було йому особливо близьке. Ось, як отець Якуб згадує, що казав про Вадовіце святішій отець під час зустрічі з ним у Римі:

- Папа сказав мені колись: - Знаєш Куба, я щоденно у Вадовіцах. Моїми думками, моїм серцем. Це були такі сердечі визнання.

Отець Якуб Гіль говорить, що відтоді всі туристи, які приїзджають у Вадовіце в першу чергу хочуть куштувати папські "кремувки".

На думку польського священика, перебування у Ватикані Івана Павла ІІ змінило жителів Вадовіц, але і приблизило усім полякам цю невелику місцевість. У 25-тисячному Вадовіцах не говорять про покійного папу інакше, ніж Іван Павло ІІ-ий Великий. Земляки папи вважають, що Вадовіце - специфічне за атмосферою місто, яке виросло до рангу релігійного і культурного символу. Місто стало основою паломницького "папського шляху" у Польщі.

Нещодавно цим шляхом пройшов і наступник Івана Павла ІІ на святішому престолі папа Бенедикт XVI. Ось, як він говорив про це у самих Вадовіцах:

«З глибокими почуттями прийшов я до місця народження мого великого попередника, слуги Божого Іавна Павла ІІ. До міста його дитинства і молодості. Стопами його паломництва до Польщі – це місто не можна було пропустити».

Після візиту до місця народження свого попередника, теперішній папа Бенедикт XVI висловив сподівання, що невдовзі Римо- Католицька Церква проголосить Івана Павла ІІ святим. Тоді вже напевно кількість туристів-паломників до Вадовіц збільшиться.
XS
SM
MD
LG