Доступність посилання

ТОП новини

Нездоланний техогляд


Віктор Янукович пропонує скасувати обов’язковий техогляд для приватного автотранспорту. У Верховній Раді зареєстрували законопроект Президента щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень.

Можливість скасування техогляду обговорюють в Україні не один рік. Але водії досі змушені вистоювати черги і платити чималі гроші, щоб пройти таку процедуру. Хоча, за офіційними даними, технічна несправність стає причиною менше одного відсотка ДТП.

Ініціатива Президента

У Верховній Раді зареєстровано законопроект Президента Януковича «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень». І в пояснювальній записці визнали: обов'язковий техогляд у нинішньому його вигляді є «надзвичайно витратним і тривалим» для водіїв.

Щороку в Україні техогляд проходять шість мільйонів транспортних засобів. Такими є офіційні дані. Але технічний стан машин у переважній більшості випадків «перевіряють» завдяки хабарам, просто купуючи талон проходження ТО. Про це заявила радник Президента Олена Лукаш. «У 90% випадків власники транспортних засобів отримують талон про проходження техогляду за допомогою корупційних схем. За оцінками експертів, щороку обсяг таких неофіційних корупційних платежів становить суму біля мільярда гривень», – зазначила вона.

А проведений МВС України аналіз причин аварійності на автошляхах України показав, що аварії на дорогах стаються здебільшого не через неналежний технічний стан автомобілів, а з інших причин. Торік три з чотирьох аварій на українських автошляхах сталися через порушення правил маневрування, недотримання дистанції між авто, перевищення швидкості. Причиною решти ДТП виявилося порушення правил проїзду перехресть, виїзд на зустрічну смугу, керування машини напідпитку. А саме через несправність авто трапляється лише одне ДТП із трьохсот. Тож, залишити техогляд в законопроекті пропонують лише тим, хто займається комерційними перевезеннями (наприклад, таксі).

Тим часом у Державтоінспекції Україні не стали прогнозувати, коли можуть скасувати техогляд для приватного автотранспорту. Як зазначила головний інспектор Департаменту ДАІ МВС України Галина Наумчук, поки законопроект про скасування ТО Верховна Рада не ухвалила, прогнози просто недоречні. З іншого боку, вона вважає, що технічний стан автомобіля все-таки впливає на безпеку руху. «Безвідносно до ТО, але ж автомобілі повинні бути технічно справними! Можливо, однією з причин ініціативи скасування, було те, що в нас зараз з’явилося багато нових авто. Але ті автомобілі, які експлуатуються 15 років і більше, – вони потребують огляду», – впевнена вона.

«…ніхто технічну справність не перевіряє»


Про те, що техогляд перетворився в Україні на годівницю, говорить головний редактор автомобільного тижневика «Автоцентр» Сергій Матусяк. При цьому реальний технічний стан автівки цікавить мало кого. Тому на автошляхах України досі не є рідкістю горбаті «Запорожці» та «Жигулі», які розвалюються на ходу. «Самі органи, які проводять ТО – корумповані. Кілька років тому ТО проводила станція діагностики ДАІ, всі знали, де можна купити цей талон ТО. Потім передали техогляд на приватні станції, але так само ці приватні станції могли видати документ за гроші. Якщо огляд буде проводитися в такому ж вигляді, як зараз, то, звичайно, - він непотрібний. Адже всі знають, що він проводиться за гроші, і ніхто технічну справність не перевіряє. В Німеччині, наприклад, перевіряють основні параметри. Тобто, чи зношені колеса, чи працюють гальма, світлові прилади. І такий техогляд потрібен і нам».

Нинішня система проходження техогляду є такою, що чим сумлінніший водій, тим важче його пройти таку процедуру, переконує киянин Ігор, якому не вдалося пройти ТО без хабара. «500 офіційно – податки і 500 неофіційно за послуги. Але до того я намагався пройти ТО чесно. Це було так: починається процес техогляду, і в кожному параметрі постійно виявляють якісь недоліки, безліч маленьких деталей, до яких завжди можна причепитися, і які можуть завадити видати новий техпаспорт. До технічного стану автомобіля техогляд не має жодного відношення. Це власна справа водія. Якщо він хоче їздити без гальм або на несправному авто, ніяке ДАІ не зможе змусити його налагодити машину. Ось, наприклад, проблема з вантажівками. Те, як вони їздять свідчить про якість техогляду. Вони викидають критичну масу СО2, але ж ці авто теж якось проходили техогляд». Крім цього, Ігор вважає, що очікуваний прибуток з хабарів за техогляд буде все одно отримуватися, але вже якимось іншим шляхом.

Піар чи реальна допомога?

Законопроект Президента Януковича щодо скасування техогляду – не перший такий документ. У лютому цього року Верховна Рада відхилила попередній законопроект про скасування ТО. Його ініціатор – народний депутат Анатолій Гриценко. Він вважає невипадковим те, що і чинна, і попередня влада до цього часу не скасовували обов’язковий техогляд. «Що за цим стоїть? Насправді за цим не стоїть бажання скасувати «хабароємну» функцію держави, захистити водіїв від знущань і здирництва з боку 10 000 офіцерів ДАІ чи поставити
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG