Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари проти ксенофобських заяв проросійських козаків


Сімферополь – Група кримськотатарських правозахисників звернулася до влади і правоохоронних органів із вимого припинити ксенофобську діяльність представників об’єднання, що називає себе «козача община «Соболь». Лідер цієї громади Віталій Храмов постійно виступає з публічними образами на адресу мусульман, кримських татар та українців, а останнім часом – також іудеїв.

Невеликий мітинг 14 квітня на центральному майдані Сімферополя зібрав лише десяток людей, однак він викликав значний громадсько-політичний резонанс у регіоні.

Захід провели представники низки радикальних проросійських організацій півострова і присвятили його, як вони самі заявили, «пам’яті жителів трьох російських вулиць» Сімферополя, «вирізаних нащадками работоргівців» після відступу нацистських і перед вступом у місто радянських військ у квітні 1944 року.

Віталій Храмов, лідер козачої «Общини»
У своєму виступі лідер козачої общини «Соболь» Віталій Храмов не соромився вживати лайливих і нецензурних слів на адресу згаданих «нащадками работоргівців», найпристойнішими з них були «чурбани» і «тварюки».

Храмов також пообіцяв помститися.

«Ми обурені безмежно мовчанням влади і нахабством цих тварюк! Ми маємо всім сказати, що пролунає перший постріл тут у Криму і всі борги будуть отримані! Ми все пам’ятаємо. Нічого не прощено. Слава Богу, що ми росіяни», – заявив лідер козачої общини «Соболь».

Відео цього мітингу невідомі виклали в інтернеті, а виступи, що там лунали, викликали різкі протести кримської громадськості.

Із заявами обурення виступила ціла низка кримськотатарських активістів, а громадська організація «Правозахисний рух Криму» офіційно звернулася до правоохоронних органів із вимогою відреагувати на розпалювання міжетнічної і міжрелігійної ворожнечі.

Енвер Кадиров, представник «Правозахисного руху Криму»
Представник «Правозахисного руху Криму» Енвер Кадиров каже, що заяви Храмова та його однодумців підпадають одразу під кілька статей Кримінального кодексу.

«Оскільки Крим багатонаціональний, багатоконфесійний регіон, то необхідно на ці спроби розпалити міжнаціональну ворожнечу адекватно реагувати і владі, і суспільству. Реагувати у правовому полі, бо такі заяви загрожують великими бідами населенню Криму», – вважає Енвер Кадиров.

Правозахисники закликали правоохоронців порушити кримінальну справу проти ксенофобів і заборонити діяльність «Соболя».

Правоохоронці реагують, але кримська влада мовчить

У Прокуратурі Криму Радіо Свобода повідомили, що проти Віталія Храмова вже порушена кримінальна справа за двома фактами його антимусульманських та антикримськотатарських виступів у 2010 році і ця справа зараз розглядається у суді. 28 березня проти нього прокуратура порушила ще одну справу за фактом антиіудейських заяв у Севастополі.

Що ж стосується його виступу 14 квітня у Сімферополі, то там проводиться перевірка, повідомили у прес-службі Прокуратури АРК.

Поки правоохоронці перевіряли законність останніх ксенофобних заяв Віталія Храмова, він знову образив іудеїв. 21 квітня на прес-конференції у Сімферополі лідер «Соболя» поклав на них відповідальність за злочини комуністів у першій половині 20 століття.

«Бланк-Ленін – це була людина без жодної краплі російської крові. При цьому він бажав смерті дев'ятьом із десяти росіян... Був знищений кожен третій росіянин лише через те, що він росіянин… Реальним керівником цього беззаконня був Лейба Давидович Бронштейн. Всі злодіяння, що чинилися, були за найпідлішим і наймерзотнішим іудейським обрядом, як скажімо, ритуальне вбивство Миколи Другого», – заявив Храмов.

Реакції правоохоронці на ці заяви лідера козачої общини «Соболь» ще немає.

Досі ніяк публічно не відреагувала на цю ксенофобну кампанію проросійських радикалів і кримська республіканська влада.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG