Доступність посилання

ТОП новини

Кожну людину обслуговують 100 трильйонів мікробів (світова преса про науку і технології)


Прага – Так само, як вчені визначили чотири групи крові у людей, вони сьогодні виявили, що бактерії ділять людей лише на три групи. Тобто, є лише три групи людських бактеріальних систем і це може допомогти у медицині. Хатні таргани, як природній вид, набагато старші від людини і не такі вже вони витривалі, як співають у піснях про них. Вчені занепокоєні поганим вивченням впливу Чорнобиля на життя людей.

Американська «Нью-Йорк Таймз» інформує, що люди за своєю внутрішньою, кишковою екосистемою і набором певних бактерій в них діляться лише на три типи.

Про це довідалася внаслідок багаторічних досліджень у розвинутих країнах світу група вчених із університету Колорадо (США) під керівництвом професора-біолога Роба Найта. Ця закономірність не залежить ні від етнічного походження, ні від віку, статі, ваги чи стану здоров’я.

Мікроби змінюють кишечник людини так, щоб лише певні різновиди з них могли жити там. Кожен із трьох типів людської екосистеми має унікальний баланс ферментів для переварювання їжі, синтезуючих вітамінів.

Таке відкриття має серйозну перспективу в медицині. Вчені кажуть, що це відкриває новий шлях в дієтології, фармакології, дозволяє виписувати препарати для задоволення саме такої екосистеми, а не іншої.

Не виключено, що нове відкриття дозволить вийти із глухого кута відсутності альтернативи антибіотикам, котрі стають все більше не ефективними. Замість нищення разом антибіотиками із хвороботворчими бактеріями всієї екосистеми кишечника, це відкриття дозволить зміцнити в цілому позитивне бактеріальне середовище.

Складність завдання полягає у величезній кількості бактерій у кожній екосистемі. В організмі людини «працює» до 100 трильйонів бактерій, тоді як кожна людська особа має лише до 10 трильйонів клітин.

Виявляється, як повідомляє британський часопис NewScientist, з приблизно 5 тисяч різновидів тарганів у природі лише дуже мала кількість із них пристосувалися до спільного життя з людьми в їхніх оселях.

Найактивніші в наших помешканнях лише два види тарганів: великий – американський і менший – німецький, «прусак».

Якраз ці види тарганів еволюційно дуже старі, їхні предки повзали по Землі ще 300 мільйонів років тому. Таргани не такі живучі, як нам здається. Так, пише у своєму матеріалі про тарганів Венді Цукерман, наприклад, звичайна плодова мушка у сто разів стійкіша проти радіації, аніж таргани. Правда, таргани у десять разів стійкіші проти радіації, аніж люди. Але є паразити, котрі в змозі перенести до двох тисяч ґрей радіації, тоді як для людини смертельною є разова доза у 6 ґрей.

Хатні таргани дуже чутливі до відсутності води, вологи. Не виключено, що наявність шкідливих компонентів у воді змушує тарганів покидати такі помешкання. Вчені не вважають хатніх тарганів якоюсь серйозною загрозою для людини.

Цей ж NewScientist публікує міркування відомих вчених щодо ступеня вивченості впливу на життя людей аварії на Чорнобильській АЕС 25 років тому.

Якщо два десятки років тому вчені з Королівської Академії наук у Лондоні вважали, що число жертв Чорнобиля складе десятки тисяч, то вже сьогодні чимало експертів, особливо, з «Ґрінпіс», ведуть мову про сотні тисяч ймовірних жертв цієї ядерної катастрофи. Вони також прогнозують, що цей показник зростатиме. Британські вчені занепокоєні такими розбіжностями у підрахунках та дослідженнях щодо впливу Чорнобиля над людське життя і вважають, що тут потрібна реальна узгодженість, котра має базуватися на доведених фактах.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG