Доступність посилання

ТОП новини

Я б не пов’язував число хворих дітей із Чорнобилем – Табачник


Дмитро Табачник
Дмитро Табачник

Київ – Міністерство освіти, науки, молоді та спорту покладе персональну відповідальність за здоров’я кожної дитини на директорів шкіл. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив міністр Дмитро Табачник. Він також розповів, до яких заходів планує вдатись його відомство для оздоровлення й загартування юних українців.

– Дмитре Володимировичу, чи радіація могла б впливати на успішність людини? От лікарі вказують на тенденцію, що впродовж останніх 25 років в Україні щороку збільшується кількість хворих на 4%.

– У світі є дивні випадки, коли не лише розвиток хвороби, а й розвиток якихось небачених талантів пов’язаний із певними дозами випромінювання. Але я не ставив би у пряму залежність кількість хворих дітей від наслідків Чорнобиля.

Чому? Тому що це складний комплекс проблем. Можливо, погіршується десь якість екології у місті, яке ніколи не зазнавало уражень (я маю на увазі зовсім інший регіон). Можливо, скажімо, перестали діти займатись фізичною культурою, рухами, і вчителі це не контролюють. А може, це десь пов’язано з якістю продуктів харчування. Тому я думаю, що, звичайно, це трагедія чорнобильська, але на неї перекладати всі негаразди і погіршення стану здоров’я було б, принаймні, не об᾽єктивно, мені здається.

– Чи структури Міністерства освіти та науки, молоді та спорту задіяні до оздоровлення дітей, загартування, до співпраці з Міністерством охорони здоров’я? Яким чином?

– Звичайно, задіяні. У першу чергу, це уроки фізичної культури. Це прогулянки. Ми зараз запроваджуємо, будемо готувати новий документ про персональну відповідальність кожного керівника навчального закладу за те, щоб діти певну частину часу перебували на свіжому повітрі. Але хочу наголосити: це не заняття фізкультурою, а це абсолютно необхідне фізіологічне визначення – рухома активність.

Ну і, крім того, ви знаєте, що зараз об’єднані Міністерство у справах освіти та науки, сім’ї і молоді, тому в цьому році на нас покладається досить великий обсяг по літньому оздоровленню дітей. І відповідні проводились парламентські слухання, були виділені відповідні кошти. Але більшою мірою і конкретно цим буде опікуватись Державна служба сім’ї та молоді, яка має в цьому досвід.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG