Доступність посилання

ТОП новини

89 років від проголошення у Бахчисараї Кримської Народної Республіки.


Віталій Пономарьов Київ, 13 грудня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Рівно 89 років тому, 13 грудня 1917 року, в Бахчисараї була проголошена Кримська Народна Республіка. Кримськотатарський парламент, який називався Курултай, ухвалив Конституцію та сформував уряд Криму.

Нуман Челебі Джихан
2 жовтня 1917 року Другий всекримський мусульманський з’їзд у Сімферополі ухвалив рішення про проведення виборів до Курултаю, тобто кримськотатарського парламенту. У перебігу виборів, що відбулися у другій половині листопада, до парламенту обрали 76 депутатів, з них 4 жінки. Більшість депутатів входили до партії «Міллі Фірка» (у перекладі – «Народна Партія»).

Говорячи про ті історичні події, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров зазначив:

«Її організатори, які увійшли до складу центрального комітету партії: Челебієв, Джафер Сейдамет, Хаттатов, Айвазов, Озенбашли, — це все були люди, які пройшли навчання в провідних інститутах турецьких. Джафер Сейдамет також закінчив Паризький університет, Озенбашли навчався в Новоросійському університеті в Одесі. Вони бачили в поваленні самодержавства можливість звільнення від імперського політичного та економічного гніту».

Проголосили рівність усіх громадян та рівноправність жінок і чоловіків

Курултай розпочав засідання о 14-ій годині 26 листопада в Залі суду ханського палацу в Бахчисараї. Українська Центральна Рада привітала початок роботи Курултаю телеграмою. Головою парламенту обрали одного з лідерів «Міллі Фірка» Асана Сабрі Айвазова. 13 грудня Курултай проголосив створення Кримської Народної Республіки, а наступного дня затвердив державну символіку та ухвалив «Кримськотатарські основні закони», надавши їм статус Конституції. Ця перша в історії Криму Конституція, серед іншого, проголосила рівність усіх громадян та рівноправність жінок і чоловіків. Перша тюркська республіка

18 грудня Курултай сформував кримськотатарський уряд, який називався «Директорія», у складі п’яти директорів (тобто, міністрів). Головою уряду був обраний муфтій мусульман Криму, автор кримськотатарського гімну Нуман Челебі Джихан. Директорію одразу визнала Центральна Рада.

За словами філософа Надіра Бекірова: «Курултай 1917 року кримських татар був дуже важливою подією не тільки для кримськотатарського народу, але і всіх європейських народів та народів Близького Сходу. Досить сказати, що це була перша тюркська республіка. Всі інші тюркські республіки, навіть сучасна Туреччина, були засновані після того, як була проголошена Кримська Народна Республіка».
XS
SM
MD
LG