Доступність посилання

ТОП новини

Ранковий Гість – співвласник львівської кав’ярні “Фреска” Юрій Тавпаш.


Ірина Перешило Київ, 27 люте 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Співвласник львівської кав’ярні “Фреска” розповідає про реставрацію приміщення з інтер’єром 200-літньої давності.


Р.С.: Пане Юрію, скільки років приміщенню, де нині функціонує кав’ярня “Фреска”?

Ю.Т.: Цьому приміщенню понад триста років. Власниками будинку була велика кількість людей, але одним із найбільш знаменитих був відомий маляр Стефан Вишинський. І ось цей живопис, як стверджують фахівці, належить йому. За радянських часів тут зробили виборчу дільницю, і весь буржуазний живопис замальовували.

Р.С.: Сьогодні у Львові, на жаль, багато нових власників старовинних приміщень не переймаються історією і мистецькою цінністю старовини і тотально нищать це так званими євроремонтами. Чому Ви в подібній ситуації зробили вибір на користь відновлення, ретельної реставрації цього будинку?

Ю.Т.: Ми шукали приміщення для бізнесу, для цукерні. У нас є такі амбітні плани – відновити у Львові призабуті шоколадні смаки. Багато хто нині скаржиться, що нині не той смак шоколадних цукерок і загалом шоколаду. А наш колектив вирішив відновити колишній смак шоколадних цукерок. Ми їх робимо вручну по рецептурі 1971-го року. Наша концепція – це не просто фастфуд. Де прийшов, швиденько поїв і пішов. Ми створюємо атмосферу, де людина може перепочити, зустрітися з цікавими людьми, і вона в цій атмосфері має почуватися дуже затишно. І коли ми звернулися до реставраторів оглянути це приміщення, де планували зробити цукерню, вони під старим тиньком, це було відкриття, знайшли оригінальний живопис! У нас були три вчені ради з цього питання, ми все проаналізували, обговорили, і все було дуже ретельно відреставровано. Тепер у нашому закладі такий напівмузей. Бо це все унікальний живопис, це 1780-й рік, це стиль рококо.

Р.С.: Пане Юрію, скільки квадратних метрів живопису вам вдалося відновити під час реставрації?

Ю.Т.: Близько 25 квадратних метрів. Те, що ми відреставрували повністю. Значно більша площа того, що залишилося невідреставрованим, бо на це йде велика кількість часу. Ми все це законсервували до кращих часів. Коли ми знайшли живопис – одразу з’явилася і назва майбутнього закладу – “Фреска”, ми нічого тут від себе не добавляємо, просто відновлюємо автентичний інтер”єр того, що тут було колись.

Р.С. А як реагують відвідувачі на такий інтер’єр 200-літньої давності?

Ю.Т.: Супер! Реакція фантастична. По цій реакції ми переконалися, що зробили правильно. Бо, повірте, це було непросте рішення і з точки зору затрат часу і затрат коштів. Але я щасливий. Що нам це вдалося, бо я дуже люблю своє місто. Тут є надзвичайні речі, трохи потрібно часу і сміливості декому для того, щоб подібних прикладів у такому чудовому місті поставало більше. Ми відродимо Львів.
XS
SM
MD
LG