Доступність посилання

ТОП новини

Країна похилого віку – до 2030 року в Україні на 10 людей працездатного віку припадатиме 11 пенсіонерів


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи помічаєте Ви, що Україна "старіє"? /images/photo/SL_21.06.2007_n1.jpg Андрій, торговий представник: - Можна навіть по метро дивитися. Зати в метро і подивитися. Молоді якось менше... /images/photo/SL_21.06.2007_n2.jpg Елла Ігорівна, допомагає чоловіку (він медик і мед науковець): - В принципі, я не скажу, що Україна старіє. Мені здається навпаки, більше молоді. /images/photo/SL_21.06.2007_n3.jpg Юра займається будівельним бізнесом: - Навпаки, мені здається молоді зараз більше, в будь-якому разі - на вулицях. /images/photo/SL_21.06.2007_n4.jpg Юля, студентка: - Україна старіє? Я не знаю як сказати правильно - чи старіє, чи вимирає сама нація... /images/photo/SL_21.06.2007_n5.jpg Олександр Воронко, прораб: - В мене в будинку - всі старі люди, молоді дуже мало. У сусідніх будинках - так само - самі літні люди...Хоча, вони живуть недовго - максимум - 60-70 років... Віола Бурда, Олександр Лащенко /images/photo/Old_woman_torbi.jpg (RadioSvoboda.Ua) До 2025-го року населення держав Східної Європи значно постарішає. Такі висновки демографічного дослідження Світового банку. Якщо, наприклад, такі країни, як Таджикистан, Узбекистан або Туреччина умовно можна назвати “молодими” (тобто “левову частку” населення складатимуть люди до 65-ти років), у більшості східноєвропейських держав, серед яких і Україна, кожна п’ята людина матиме вік за 65. Україні, з її низьким рівнем економіки і відносною бідністю населення, це загрожує повною втратою надії на економічне зростання - вважають фахівці.

Старіння нації – це не тільки українська біда, каже Наталя Левчук, заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень Академії наук. Старішають і країни із розвинутою економікою, і на це впливають об’єктивні фактори. Зараз в Україні близько 14 мільйонів пенсіонерів, із них 2,5 тисячі - інваліди. Водночас, за тривалістю життя Україна посідає 120 місце в світі – одне із останніх, якщо не брати до уваги такі держави як Зімбабве, там середня тривалість життя — приблизно 40 років.

Кримські татари – надія “старого” півострова?

(RadioSvoboda.Ua)
Крим в усі часи приваблював пенсіонерів. Наприклад, у 19-му столітті саме сюди, на берег Чорного моря, переселялися доживати свій вік представники російської аристократії та інтелігенції, серед них чимало відомих письменників і композиторів. У радянські часи Крим став заповітним місцем для номенклатурних пенсіонерів, зокрема для відставників, розповідає сімферопольський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула. На початку 90-х років частка пенсіонерів на Кримському півострові сягнула третини усього населення і перевищила кількість дієздатного населення. І лише розвал Радянського Союзу припинив цю справжню навалу, що загрожувала соціальній стабільності в регіоні. Втім, і зараз вона під загрозою, адже населення Криму й далі старіє. Зараз в автономії мешкає майже 560 тисяч пенсіонерів. Це більше чверті із майже 2 мільйонів кримчан.

Але тепер, з одного боку, міграція літнього населення на півострів майже припинилася, навіть, певний час спостерігався його відтік до Росії. З іншого, за останні 20 років до Криму повернулося понад 250 тисяч кримських татар. А саме цій етнічній групі характерна висока народжуваність і вищий відсоток населення молодшого віку. Тож фахівці прогнозують, що за рахунок збільшення народжуванності серед кримських татар населення півострова старітиме не так стрімко, як ще 10-15 років тому.

Львівщина – у селах люди легше зважуються на народження дитини

Однією з головних причин старіння нації є зниження народжуваності та висока смертність серед українців працездатного віку. Львівщина у цьому плані показова - за останні 17 років населення там зменшилось на 135 тисяч. Уже 50 років число смертей значно перевищує кількість народжених, особливо це помітно у селах – кількісний розрив між народжуваністю та смертністю – близько 7 тисяч людей щороку. Націкавше, що селяни народжують більше дітей, аніж городяни, втім це не вирішує проблеми старіння регіону – із сіл люди масово виїжджають у міста... Вже у містах люди не наважуються на другу, а тим більше третю дитину – через політичну, а відповідно, й економічну нестабільність. До того ж, ніхто не гарантує жінці, що після декрету вона обов’язково отримає роботу, яку залишила. Таким чином, Львівщина старішає дедалі швидше – за найближчі 3 роки, за прогнозами демографів, львів’ян стане менше ще на 100 тисяч. Найчастіше, за статистикою, помирають чоловіки у віці від 40 до 49 років, каже місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Загалом середня тривалість життя на Галичині серед чоловіків - 70 років, а серед жінок – 74. Не додає оптимізму і поширене на Галичині закордонне заробітчанство, люди працездатного віку не можуть знайти роботу в регіоні і “продають” свої знання та вміння в інші країни.

Євгенія Маркелівна
(RadioSvoboda.Ua)
Одна з представниць категорії, яку чиновники полюбляють називати “людьми похилого віку” - киянка Євгенія Маркелівна. Причому пані Євгенія вже майже півстоліття може відносити себе до таких людей. Адже їй 106 років! Незважаючи на такий вік, пані Євгенія запевнила Радіо Свобода, що не вважає ані себе, ані інших пенсіонерів “демографічною загрозою” суспільству:





У Польщі думають як реформувати пенсійну систему

Скорочення і старіння населення плюс економічні та соціальні наслідки, які воно несе, – таку перспективу експерти Світового банку вимальовують не лише Україні, а й сусідній Польщі. І як каже варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар, тамтешні демографи теж б’ють на сполох. Народжується щораз менше дітей, видовжується життя, чимало молодих поляків за роботою їдуть до країн Західної Європи.

На думку фахівців, після 2010 року польське суспільство почне старіти прискореними темпами. Це означає, що кількість осіб віком 60 років та більше досягне 15 % (для порівняння – в Україні людей пенсійного віку зараз – 22%). Польські демографи припускають, що протягом найближчих 50-ти років на 1 працездатну людину статистично припадатиме близько 2 пенсіонерів. А зараз на одну польку статистично припадає 1, 23 дитини. Зараз Польща має 40 мільйонів населення. За статистичними даними, у Польщі працює 53 % суспільства, тобто найменше в Європі осіб, які здатні на роботу. Поляки найбільше у всій Європі відраховують грошей у пенсійний фонд, щомісяця близько половини заробітньої платні. Однак цього недостатньо. Наявність "тіньової економіки"— це, на думку польських економістів, головна перешкода реформування пенсійного фонду. Польські фахівці передбачають, що без докорінних реформ системи пенсійного забезпечення упродовж кількох років наступить крах - у державному бюждеті не вистачатиме грошей на виплати пенсій.

За океаном теж старішають...

Хоча дослідження Світового банку відзначає старіння населення Східної Європи, за океаном багаті держави теж НЕ молодшають, розповідає американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн. Через 50 років, прогнозують демографи, на 1 американця припадатиме 4 пенсіонери.У Польщі прогнозується співвідношення один до двох, в Україні — один до одного. Втім, є речі, які в Америці не озвучують через расову і національну толерантність – зменшується кількість “білошкірого” населення за рахунок низької народжуваності.

“Запрошуємо до нас жити і працювати!..”

(TASS)
Деякі польські фахівці вважають, що Польща має взяти приклад із Західної Європи і поповнювати робочу силу іммігрантами зі Сходу. Уже 100 тисяч іммігрантів на рік покращили б демографічну обстановку у Польщі, вважають коментатори. Такий же вихід із ситуації бачать вітчизняні демографи для України. Найпростішим способом оновити кров нації було б збільшення народжуваності. Але експеримент українською влади, яка останні півтора року заохочувала співгромадян до розмноження майже 9 тисячами гривень, хоч і отримували цю суму батьки вроздріб, не виправдав очікувань. Дітей стали народжувати охочіше, але не настільки, щоб хоча б у кількадесятилітній перспективі омолодити країну. До того ж, офіційні дані стверджують – за останні 3 роки (1,5 зних - новоспеченим батькам виплачують грошову подяку від держави за нового громадянина) кількість дітей у сиротинцях зросла втричі. Відтак, збільшувати народжуваність адміністративними зусиллями – справа довга і не дуже перспективна. Залишається ще один шлях: відкрити країну для імігрантів працездатного віку. Однак, це може вийти Україні “боком”, каже заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень Наталя Левчук, оскільки навряд чи до України масово приїжджатимуть чехи або поляки, кращого життя тут шукатимуть вихідці із бідніших за Україну держав – африканських та південно-східно-азійських. А це люди з іншими культурними традиціями, віросповіданням... Тобто, вони суттєво змінять етнічний склад населення України. Найкраще, на думку Наталі Левчук, покращувати рівень життя в Україні, аби люди, зокрема чоловіки, доживали до старості, тобто активно проживали відведений їм працездатний період.

В Америці ж старіння нації сприймають як даність. Там вважають некоректним і безперспективним на державному рівні спонукати людей до народження нових громадян.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG