Доступність посилання

ТОП новини

Сто днів Януковича: Маятник застряв у Кремлі


У день своєї інавгурації Віктор Янукович обіцяв «Стабільність і реформи». Сьогодні ж, через сто днів, ми бачимо лише подобу стабільності, та й то – завдяки вже двічі зґвалтованій Конституції. Обіцяні ж реформи віддалені самим Януковичем вже на рік. Зверніть увагу, жодна серйозна сила у світі, окрім побіжної заяви Європейської народної партії, не засудила явних порушень Конституції Президентом України. На Заході моляться на Кремль і радіють «потеплінню» стосунків між Медведєвим та Януковичем.

За рекордно короткий час Янукович, як ґвалтівник Конституції, зосередив у своїх руках надпотужний владний потенціал – у нього в адміністрації сконцентрована вся влада в державі, він контролює, як парламент, так і уряд та Конституційний Суд, Вищу раду юстиції і всі суди в Україні. Від такої влади, яка буде посилюватися, дуже важко відмовитися надалі. На горизонті також зміна Конституції України, під руку нинішній владі. Новий Президент вже відміряв собі, як мінімум десять років, тобто, щонайменше, два терміни. Якраз харківські угоди з Москвою і передбачають панування Януковича на довгі роки. Кремль буде страхувати цього Президента України від будь-яких неприємностей. Закономірно, що Віктор Янукович прямує до російської моделі правління – авторитаризму, що вже сьогодні лякає частину української правлячої еліти, навіть в лавах самого Президента.

Віктор Янукович зраджує бажання більшої частини громадян України, які хочуть жити в об’єднаній Європі. Переговори з ЄС фактично заморожені. Чому й пакет головних вимог Брюсселя щодо тіснішої співпраці з Україною, котрий передав Януковичу єврокомісар Філе, тримається в секреті. У жовтні, коли в Україні якраз місцеві вибори, Брюссель просто ще раз перенесе переговори щодо асоціації, безвізового режиму та вільної економічної зони з Україною на невизначений термін. Про що вже сьогодні заявляють у Брюсселі.

Переговори з МВФ фактично зупинені і, як виглядає, Україна втрачає шанси отримати 20 мільярдів доларів кредиту. Та й у Києві, як відчутно, вже й не дуже хочуть цього кредиту. А дефіцит бюджету буде вже цього року чи не більшим, як у минулому... Обіцяних Віктором Януковичем реформ вже не буде. Новий Президент концентрує владу. Ідейна опозиція владі у Києві розколота, розпорошена і ослаблена. Немає загальнонаціональної особистості і потужного морального авторитету, а це лише зміцнює наміри Януковича, як авторитарного лідера, на тривалу перспективу. Народ України дезорієнтований і розколотий, значна частина людей з низьким рівнем доходів просто не розуміє, що ж відбувається в державі.

Виглядає, що Україна втрачає європейські орієнтири, все більше зближується з авторитарною Росією і перебирає, завдяки діям Януковича і його команди, російські риси авторитарного правління... Маятник влади Януковича замість рівномірного коливання у ритмі демократичного, європейського розвитку, просто застряв у Кремлі. Це загрожує тим, що державний годинниковий механізм під назвою «Україна» просто зупиниться і вже у найближчий час.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG