Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Литвин – вища істота


Голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв’ю телекомпанії «Рада» пояснив усім – якщо «шо кому не ясно» – чому так мало жінок в органах влади.

«Ви ж прекрасно розумієте, що у нас сьогодні є близько 30 проектів законів на розгляді, які переважною мірою стосуються представництва жінок ...Але суспільство не буде виконувати, якщо ми не позбудемося того, що у нас є вже традицією і, в принципі, воно входить у християнську ментальність, згідно з якою чоловік – це вища істота, тому що жінка створена була з ребра Адама. Відповідно вона вже стоїть на нижчому щаблі», – сказав спікер Литвин.

Зі свого «нижчого щабля» дозволю собі запитати академіка Володимира Литвина: «Пане Литвин, невже Ви не читали Зенона Косідовського? Його «Біблійні оповіді» вийшли друком (вдруге, перше видання було 1968 року) якраз 1978 року, коли Ви закінчили історичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка?»

Ні, ні! Я не можу собі такого уявити. Більше того, я переконана, що віце-президентом Національної академії наук України Володимир Литвин читав цю книгу (і не лише її) й чудово знає, як змінили науковий світ вавилонські клинописи.

Ось як про це пише Зенон Косідовський: «З давніх-давен людей цікавило, чому бог створив Єву таким особливим способом, а саме з Адамового ребра. Було ж у нього вдосталь глини, з якої він міг зліпити й жінку. Клинописні таблички, викопані з руїн Вавілона, дали сенсаційне пояснення. Виявилося, що вся історія полягає в кумедному непорозумінні, в шумерському міфі у бога Енкі боліло ребро. Шумерською мовою ребро називається «ті». Богиня, яку покликали, щоб вона лікувала ребро богові Енкі, називалася Нінті, тобто «жінка від ребра». Але «нінті» означає також «дати життя». Отже, Нінті може означати і «жінка від ребра», і «жінка, яка дає життя». І в цьому, власне, криється причина непорозуміння. Староєврейські племена замінили Нінті Євою, бо Єва була для них легендарною праматір’ю людства, тобто «жінкою, що дає життя». Однак друге значення Нінті («жінка від ребра») якось затерлося в пам’яті стародавніх євреїв. Отож, у народних переказах і вийшов конфуз. Ще з месопотамського періоду було відомо, що Єва має щось спільне з ребром, і через те виникла дивовижна версія про створення Єви з Адамового ребра». (Косідовський З. Біблійні оповіді/ В. Київ, 1978 рік)

То що ж робила українська наука та її непересічний представник (автор «понад 430 наукових праць, в тому числі монументальних досліджень») Володимир Литвин, що й досі українська традиція сприймає чоловіка як «вищу істоту, тому що жінка створена була з ребра Адама».

Свої емоції можу висловити лише словами гурту Motorolla:

«Настоящий мужчина не фарбує губи. Настоящий мужчина не знімає каску. Настоящий мужчина не ховає груди. Настоящий мужчина! Шо кому не ясно?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG