Доступність посилання

ТОП новини

Пил на патріаршій репутації


Патріарх РПЦ Кирило і прем’єр Росії Володимир Путін. 8 лютого 2012 року, Москва
Патріарх РПЦ Кирило і прем’єр Росії Володимир Путін. 8 лютого 2012 року, Москва
Із жахом прочитав про скандал довкола квартирного питання патріарха Кирила. Якщо коротко, то в патріаршого важкохворого сусіда (до речі, також священика) намагаються відібрати квартиру під доволі сумнівним приводом: мовляв, під час ремонту, він небезпечно запилив помешкання Володимира Гундяєва (світське ім’я Кирила). Щоправда, судиться якась жінка, яка прописана в квартирі предстоятеля Російської православної церкви (а заразом – і УПЦ МП), але це лише додає історії непривабливості. Більше про це можна прочитати у наших російських колег по Радіо Свобода, або тут.

Попри те, що я маю відмінну думку про «русскій мір», мені до останнього моменту подобалося, як він говорить на богословські теми. І тут таке!.. Розумію, що ніхто не святий, а патріарх – також людина. Але таке вже відверте користолюбство. Таки правий був Булгаков, «квартирне питання їх сильно зіпсувало».

Мене завжди смішила дискусія довкола російськості або українськості Церкви. По-моєму, Церква має бути або Христовою, або тоді взагалі стає незрозуміло – а навіщо вона потрібна? Бо з національно-мовним питанням краще звернутися до якоїсь іншої установи-організації. На превеликий жаль, у Церкви є значно серйозніші проблеми, ніж привнесена мовно-національна.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG