Доступність посилання

ТОП новини

Затулін і пустота


Костянтин Затулін
Костянтин Затулін
Севастополь – Відомий «друг України» і «найпрофесійніший росіянин» на просторах екс-СРСР Костянтин Затулін вже звично «засвітився» черговим скандалом у Севастополі. Тут, у фінансованому урядом російської столиці «Домі Москви» директор Інституту країн СНД провів захід під назвою «Русское движение в Крыму и на Украине: проблемы и надежды». Сам захід був нерепрезантативний і присвячений переважно виясненням, хто винен у тому, що проросійські сили в Україні і, зокрема, у Криму скотилися на маргінес української політики. Водночас, увагу преси привернула заява Костянтина Затуліна про те, що він покладає великі сподівання на створюваний новий рух на підтримку Росії, України та Білорусі, про це повідомила незалежна оналайн-газета «Новый Севастополь».

«Ми постараємося, щоб проект руху на підтримку союзу Росії, України та Білорусі відбувся, і, можливо, завдяки цьому ми зможемо створити якусь силу в Україні, яка піддавлюватиме Партію регіонів, що перебуває при владі... А, можливо, в перспективі, коли це все розвинеться, виступить у ролі її успішнішого конкурента на майбутніх виборах», – сказав Затулін. «Якщо від самого початку упертися рогом і сказати – ні, ми з ними (Партією регіонів) не співпрацюватимемо, нічого не відбудеться. Не дадуть розвинутися, не дадуть піднятися», – додав він, відреагувавши на різкі висловлювання певної частини активістів російського руху Автономної Республіки Крим та Севастополя, що виступають за згортання контактів із Партією регіонів. При цьому, як зазначив Затулін, створюваний рух на підтримку союзу Росії, України та Білорусі не стане альтернативою російському руху Криму та Севастополя.

Ця інформація активно цитується та обговорюється в українському медіа-просторі, хоча, якщо розібратися, нічого нового Затулін не сказав. Відомо, що ідею всіх союзів із Росією просуває в Україні кум російських президентів Медведчук. І саме на основі його «Українського вибору» має відбутися консолідація всіх пропутінських сил в Україні. Костянтин Затулін, до цієї грошовитої кампанії, очевидно, відношення немає, але, напевно, хотілося б. От і надуває щоки, втративши не тільки мандат депутата Держдуми, але й будь-який вплив у Кремлі, а опісля – і в інших структурах російської влади.

Затуліна вже давно не раді бачити в МЗС Росії, російський посол в Києві Михайло Зурабов уникає з ним зустрічей, а консул у Сімферополі Володимир Андреєв не подає йому руки і заочно називає провокатором. Директор інституту СНД дрібненько останньому помстився – розказав, що цей російський дипломат уже цього літа покине свою посаду в Криму. І «з жалем» нагадав, що до початку роботи Володимира Андреєва на півострові в російському русі «не було такого розколу, жорсткого протистояння і конфліктів».

Головний координатор «російських співвітчизників» в Україні, регіонал-депутат Вадим Колесніченко на затулінській конференції посидів якусь годину, а потім, пославшись на зайнятість, під улюлюкання «співвітчизників», покинув захід.

Ще один колишній соратник Затуліна, лідер «Російської общини Криму», депутат парламенту автономії Сергій Цеков, взагалі на конференцію не прийшов, чим викликав неприховане роздратування Костянтина Затуліна. Той назвав структури, очолювані Цековим «слабкими, невиразними», а їхні результати «дуже далекими від досконалості».

Зрештою, в «дискусії», запропонованій кримчанам колишнім депутатом Державної Думи, взяли участь майже виключно представники невпливових, маргінальних проросійських організацій, які давно загрузли у чварах між собою, в пікіровках з російськими дипломатами та у скаргах на недостатню увагу та фінансування з боку Росії. Якщо це з ними Костянтин Затулін збирається клепати новий політичний рух в Україні, то зрозуміло, чому рупор регіоналів Михайло Чечетов відгукнувся про цю ідею досить зневажливо, заявивши, що широкої підтримки цей рух в Україні не отримає, і серйозної конкуренції Партії регіонів не складе, тож і перешкоджати його створенню влада не буде.

Втім, більш пильної уваги заслуговує інша заява, що прозвучала на затулінському заході у Севастополі, з вуст офіцера Збройних Сил Російської Федерації, капітана 1 рангу Чорноморського флоту Росії Сергія Горбачова. Той закликав російську владу провести операцію «з примусу України до миру»

«Жодною мірою не зачіпаючи суверенітет України, Москва повинна провести операцію з примусу України до дружби. Грузію ми бачили. А поки що «Газпром» у нас займається одним, інші організації – іншим. Має бути полководець, план, тактика, стратегія. Насправді ж все виходить на рівні хороших, але незначних справ – на зразок творів з російської мови, роздавання Георгіївських стрічок», – зазначив російський військовослужбовець.

Очевидно, що саме ця заява представника російського флоту мала б привернути увагу українських мас-медій, політиків та урядовців. Напевно, слід вияснити компетентним структурам, чи мав старший офіцер повноваження на таку заяву і від чийого імені він інструктував проросійські сили, які, за його словами, мусять зосередитися не на російській мові – а на ухваленні закону про статус Севастополя.

Що ж стосується Затуліна, то в Росії він віднедавна – в політичному сенсі – порожнє місце, на яке мало хто з поважних людей звертає увагу. Думаю, вже час і в Україні ставитися до нього та його заяв відповідним чином.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG