Доступність посилання

ТОП новини

80-річчя повстання селян проти радянської влади відзначають на Дніпропетровщині


Цю сторінку історії краю – Павлоградське повстання селян проти радянської влади – довгий час замовчували.

Про цю подію було заборонено навіть згадувати, оскільки правда про збройний виступі селянства означала б і правду про колективізацію в цілому.

Зараз ідеологічних заборон нема, секретні архіви відкриті, і це дає можливість дослідникам, врешті-решт, пролити світло на трагічні події квітня 1930 року.

За даними сучасних істориків, повстання розпочалося з виступу групи з трьох десятків селян хутору Осадчого, а наступного дня до них приєдналися інші мешканці Осадчого. Озброєні мисливськими рушницями, кілками та вилами, селяни почали розправу з партійним активом, уповноваженими з райвиконкому.

Потім вони взяли під контроль міст і телефонну лінію до села. Повстання перекинулось у сусідні села, а потім і в сусідній район.

Для придушення виступу радянська влада надіслала каральний загін міліції, боротьба тривала щу два дні. Після придушення повстання за участь у ньому до відповідальності притягнули більше 200 людей, три десятка селян стратили.

Наразі у Дніпропетровську вийшла друком книга «Павлоградське повстання 1930 р. Документи і матеріали». Спогади очевидців та їхніх нащадків, зібрані у ній науковцями, свідчать про масовий опір селян України політиці колективізації.
XS
SM
MD
LG