Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську виготовляють шосту в світі копію «Туринської плащаниці»


У Дніпропетровську почалася робота над виготовленням копії «Туринської плащаниці» за новітніми, унікальними для цієї реліквії технологіям. У світі є всього п’ять копій плащаниці.

Ініціатором справи став настоятель одного з православних храмів Дніпропетровська отець Микола Несправа.

«Отриманню мною електронних файлів із цифровим зображенням реліквії передували глибокі дослідження та піврічні переговори з групою вчених, які усвідомлюють важливість такої реліквії для православного світу і зуміли нам надати необхідні матеріали», – каже отець Микола.

За його словами, нинішній проект – унікальний навіть в порівнянні з існуючими копіями.

Інші копії свого часу були виготовлені традиційним поліграфічним способом із нанесенням фарби на тканину. Наразі цифрові технології дозволяють зробити зображення точнішим.

Якщо попередні копії робили нанесенням фарби в один прохід, то на цій буде здійснено двосторонній друк з нанесенням фарби у 12 проходів, з розбивкою на відтінки з найдрібнішими деталями. Тканину, кажуть творці копії, теж візьмуть майже ідентичну тканині I століття.

Підготовча робота до друку плащаниці тривала понад два місяці. Тепер на часі – власне друк. Де зберігатиметься копія плащаниці, поки невідомо. Ймовірно, одразу після виготовлення її заберуть до столиці.

«Туринська плащаниця» – унікальна святиня християнського світу, це відріз тканини, в який, як вважається, було загорнуто тіло Христа після його розп'яття. Оригінал зберігається в Туринському кафедральному соборі.
XS
SM
MD
LG