Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» стурбовані свободою слова в Україні


Міжнародна організація «Репортери без кордонів» звернулася з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича.

Представники організації висловлюють занепокоєння з приводу різниці між висловленими твердженнями главою держави під час виступу на Парламентській асамблеї Ради Європи і реальною ситуацією зі свободою слова в Україні.

Зокрема, тоді глава держави пообіцяв «надалі зміцнювати демократію» і висловив переконання, що «саме вільні незалежні ЗМІ повинні забезпечити безперешкодний доступ суспільства до інформації, сприяти справжнім дискусіям щодо розвитку країни, жорстко контролювати владу».

В якості прикладів, що ілюструють відмінність від заявлених цінностей та, натомість, фактів грубих порушеннь прав журналістів, представники «Репортерів без кордонів» наводять, зокрема, недопущення деяких журналістів на прес-конференцію за участю президентів України і Росії, що відбулася 21 квітня у Харкові. За спілкуванням глав держав представники медіа слідкували з окремого приміщення і не мали можливості поставити запитання.

Репортери без кордонів звертають увагу глави української держави на те, що немає сенсу організовувати прес-конференцію, якщо в ній не можуть взяти участь більшість журналістів.

«За кілька днів до цього інциденту вустами заступника глави своєї адміністрації Ганни Герман ви оголосили, що зустрінетеся з деякими журналістами, які піддалися нападу в попередні тижні, включаючи тих, які працюють у газеті «Експрес» у Львові. Також говорилося про створення спеціальної комісії з розслідування порушень прав цих журналістів. На жаль, ці надзвичайно позитивні ініціативи втрачають сенс, якщо після них відбувається подібний інцидент», – підкреслюється в документі.

На закінчення автори листа висловлюють надію на те, що уряд України зробить усе можливе для того, щоб журналісти могли нормально працювати, як це відбувається в демократичних країнах.
XS
SM
MD
LG