Доступність посилання

ТОП новини

Литвин пропонує ухвалити закони щодо свободи слова у прискореному режимі


Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що запропонує депутатам розглянути і ухвалити закони щодо забезпечення свободи слова в Україні у прискореному режимі. Про це Литвин заявив у Харкові, відповідаючи на запитання кореспондентки Радіо Свобода.

Усі законодавчі ініціативи з цього приводу Голова Верховної ради обіцяє вивчити наступного тижня, який не є пленарним у парламенті.

«Публічно, я переконаний, ніхто не заперечить щодо прийняття цих законів. Але питання в іншому – як ці закони будуть виконуватися. Коли у нас фактично засоби масової інформації, насамперед електронні, перебувають в приватних руках, нам треба мати потужні можливості для суспільного мовлення», – каже Литвин.

На переконання спікера, суспільне телебачення має отримувати фінансову підтримку від громадян. Але оскільки українці сьогодні не спроможні сплачувати ще й такий вид податку, цю функцію має взяти на себе держава, за умови, що не вимагатиме від журналістів «показувати ту чи іншу людину».

Напередодні українські журналісти започаткували громадський рух «Стоп цензурі!»

Його учасники вимагають від влади та власників ЗМІ виконання вимог, що є необхідними умовами для забезпечення свободи слова в Україні. Зокрема домагаються законодавчого закріплення статусу телерадіомовлення, як суспільно відповідального бізнесу, внаслідок чого власники не матимуть права вимагати спотворювати новини, замовчувати інформацію, підігравати будь-якій політичній силі чи посадовій особі, а також лобіювати власні бізнес-інтереси.

Громадський рух «Стоп цензурі!» також вимагає забезпечення права на доступ до інформації через ухвалення закону про доступ до публічної інформації.

Раніше журналісти програми ТСН на «1+1», а потім і журналісти програми «Вікна» на СТБ заявили про запровадження цензури при підготовці сюжетів. Влада заперечила ці заяви.
XS
SM
MD
LG