Доступність посилання

ТОП новини

Україна опустилася на 89-е мiсце в рейтингу конкурентоспроможностi


Україна продовжує втрачати позиції в світовому рейтингу конкурентоспроможності, отримавши 89-у позицію серед 139 країн, що досліджувалися. Це на дві позиції нижче, ніж 2009 року. Про це свідчать дані Глобального огляду конкурентоспроможності, проведеного Світовим економічним форумом.

Як заявив Володимир Дубровський, старший економіст CASE Україна, організації-партнера Світового економічного форуму, зниженню конкурентоспроможності України передусім сприяли неефективні інституції (окремо цей показник один з найнижчих у світі – 134), макроекономічна нестабільність, низька ефективність товарних та фінансових ринків.

Україна зараз перебуває на межі між країнами, в яких головне джерело конкурентоздатності – це фактори виробництва (сировина, дешева праця), та країнами, де важлива ефективність розподілу ресурсів на користь найкращого використання.

Перше місце в рейтингу зайняла Швейцарія. До першої п’ятірки увійшли також Швеція, Сінгапур, США та Німеччина.

Замикають список Чад, Ангола і Бурунді.

На пострадянському просторi лiдером, як i в попереднi два роки, залишається Естонiя, що пiднялася з 35-ї позицiї на 33-ю.
Росiя залишилася на 63-му мiсцi. Минулого року Росія опустилася з 51-го на 63-є мiсце через слабку ефективнiсть ринкiв, корупцiю, ускладений доступ до фiнансування та iншi негативнi чинники.

У верхнiй половинi рейтингу, крiм Росiї, опинилися Литва (47), Азербайджан (57) i Латвiя (70). Казахстан опустився з 67-го на 72-й рядок. Як i минулого року, замикають цей список Таджикистан (116) i Киргизстан (121), проте їм вдалося пiднятися в рейтингу на кiлька рядкiв.

Дослідження конкурентоспроможності проводить Світовий економічний форум (СЕФ) щороку, на сьогодні воно охоплює 139 країн. Це – найбільш повний та ґрунтовний аналіз факторів конкурентоспроможності економік країн світу. CASE Україна впродовж останніх одинадцяти років є офіційним партнером СЕФ у проведенні цього дослідження в Україні.
XS
SM
MD
LG