Доступність посилання

ТОП новини

США надали допомогу Україні в транспортуванні урану на переробку


Сполучені Штати надали допомогу Україні в таємній операції з транспортування до Росії урану в кількості, достатній для створення двох ядерних бомб, повідомляє з Вашингтона агентство Associated Press.

За цим повідомленням, близько 50 кілограмів високозбагаченого урану з України доправлено до Росії, де цю речовину зроблять непридатною для військового використання.

Детальну інформацію надала Національна адміністрація з ядерної безпеки США. В операції, що завершилася в четвер, було використано 21 спеціальну ємність. Небезпечний вантаж був доправлений п’ятьма авіарейсами з трьох міст, Києва, Севастополя і Харкова. Операція на кілька днів відкладалася через складні погодні умови в Україні.

Як заявив чільний представник Національної адміністрації з ядерної безпеки США Ендрю Бенявскі, це була, можливо, найскладніша операція, будь-коли здійснена його агентством.

У квітні на саміті з питань ядерної безпеки, що відбувся у США, Президент Віктор Янукович пообіцяв, що Україна позбудеться всіх запасів високозбагаченого урану. Сполучені Штати пообіцяли для використання у дослідницьких реакторах замінити його на низькозбагачений уран.

У перебігу згаданої операції США також надали Україні частину низькозбагаченого урану.

Першу таку операцію вивезення високозбагаченого урану з України до Росії США допомогли здійснити в травні – тоді уран вивозили залізницею.

Решту високозбагаченого урану, який іще є в Україні, планують частинами вивезти до квітня 2012 року.

У Державному комітеті з ядерного регулювання України тим часом повідомили, що ядерні матеріали вивозились із Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, Харківського фізико-технічного інституту та Київського інституту ядерних досліджень.

За згаданою домовленістю Президентів України і США Віктора Януковича і Барака Обами, в обмін США забезпечать не тільки постачання низькозбагаченого урану для наукових досліджень, а й надання Україні відповідної фінансової і технологічної компенсації.
XS
SM
MD
LG