Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Іраку вимагає від курдської автономії видати віце-президента


Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі закликав сьогодні владу автономного курдського регіону на півночі країни видати віце-президента країни Тарека аль-Гашемі, якого розшукують за звинуваченнями в організації замахів на іракських діячів.

За його словами, влада в Багдаді не хотіла б, щоб регіональна влада Іракського Курдистану «стала помагачем розшукуваного правосуддям».

Прем’єр застеріг від політизації питання й наголосив, що якби влада курдської автономії не видала віце-президента чи дозволила йому втекти з країни, це «створило б проблеми».

Тарек аль-Гашемі, один із двох віце-президентів Іраку, є найвищим урядовцем-сунітом за вірою й одним із лідерів світського блоку «Аль-Іракія» (Іракський національний рух), який користується підтримкою сунітів. Цей блок звинувачує прем’єра Нурі аль-Малікі, шиїта, в узурпації влади його прибічниками.

У понеділок на Тарека аль-Гашемі, якого звинувачують в організації силами своїх охоронців збройних нападів на урядовців і правоохоронців, на підставі антитетористичного законодавства видали ордер на арешт і заборонили йому виїжджати з Іраку. Аль-Гашемі заперечує ці звинувачення.

За повідомленнями, він нині перебуває в Іракському Курдистані, куди прибув для зустрічі з президентом Іраку Джалалом Талабані, курдом за національністю. Іракські курди переважно належать до сунітів.
XS
SM
MD
LG