Доступність посилання

ТОП новини

Уряд підготував проект держбюджету-2012 із нинішньою ціною на газ


Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні схвалив сьогодні проект державного бюджету на 2012 рік, у який закладено наявну нині ціну на російський газ, повідомили журналістам після засідання міністри аграрної політики Микола Присяжнюк і культури Михайло Кулиняк.

Обидва міністри вважають, що цей бюджет реально виконати. Якщо ж із Росією таки домовляться про нижчу ціну на газ, у бюджет внесуть поправки й виконати його стане легше, додав Кулиняк.

На початку засідання Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що після його консультацій із Президентом Віктором Януковичем вони вирішили не ставити бюджетний процес у залежність від досягнення домовленостей із Росією. За його словами, ухвалений проект бюджету вже ввечері передадуть до Верховної Ради, щоб бюджетний комітет розглянув його завтра і парламент розглянув уже післязавтра, так щоб бюджет набув чинності з самого початку наступного року.

Раніше сьогодні Янукович на підсумковій прес-конференції заявив, що нині ціна на газ для України становить 515 доларів за тисячу кубометрів, а з урахуванням знижки за «харківськими угодами» – 415 доларів. «Це – непідйомна ціна», – наголосив Президент і додав, що вона є найбільшою в Європі.

При цьому Янукович вважає, що «справедлива» ціна на газ для України не повинна перевищувати 250 доларів за тисячу кубометрів.

Тиждень тому Азаров прогнозував ціну російського газу на наступний рік за нині чинними газовими контрактами на рівні 416 доларів за тисячу кубометрів.

Учора обидва вони перебували в Москві, де мали зустрічі з найвищими керівниками Росії і «Газпрому», але не домовилися про нові контракти. Також у Москві залишилася робоча група на чолі з міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком і міністром юстиції Олександром Лавриновичем. За словами Азарова, ця робоча група повинна остаточно узгодити всі питання та опрацювати формулювання нової угоди.

Янукович також говорив на своїй сьогоднішній прес-конференції, що Україні надто важко було б самостійно модернізувати свою газотранспортну систему. Президент нагадав, що переговори з Росією та Європейським Союзом щодо створення газотранспортного консорціуму розпочалися ще в 2003–2004 роках, і критично висловлювався з приводу нинішньої позиції європейської сторони, як він її бачить.

Україна домагається від «Газпрому» перегляду умов газових контрактів 2009 року, вважаючи ці умови неринковими. Російська сторона говорить про можливість знизити ціну на газ для України лише за умови участі «Газпрому» в українській газовій галузі на правах власника чи співвласника.
XS
SM
MD
LG