Доступність посилання

ТОП новини

Суддя у США відхилила скаргу в справі російського торгівця зброєю Бута


Суддя у Нью-Йорку відхилила в середу клопотання адвокатів торгівця зброєю з Росії Віктора Бута визнати невідповідними дії однієї з членів журі присяжних, яка голосувала за визнання Бута винним.

Суддя Шайра Шендлін вислухала присяжну, яка розповіла, що дійсно бачила свого часу американський художній фільм «Збройний барон» (Lord of War), але тільки після закінчення процесу, коли її про це спитали, зрозуміла, що його сюжет подібний до історії Віктора Бута.

За словами присяжної, цей фільм жодного разу не згадували під час обговорень справи Бута й дискусій між присяжними.

Відтак суддя відхилила скаргу адвокатів Бута, які оскаржували голос цієї присяжної за визнання їхнього підзахисного винним. Рішення журі присяжних про визнання винним мусить бути тільки одноголосним. Адвокати стверджували, що фільм, про який присяжна згадала в одному з інтерв’ю після закінчення процесу, вплинув на її голосування.

Минулого місяця журі присяжних у США визнало громадянина Росії Віктора Бута винним у змові з метою продати латиноамериканським терористам зброю, яка, за словами покупців, мала бути використана проти американців. Вирок йому мають винести в лютому наступного року. Йому загрожує мінімум 25 років в’язниці, а можливо, і довічне ув’язнення.

Бута затримали в Таїланді 2008 року внаслідок спільної операції американських і таїландських спецслужб, а минулого року після тривалих судових розглядів видали до США. Він не визнає себе винним.

2005 року дані про Віктора Бута, неодноразово згадуваного в доповідях Державного департаменту США і Ради безпеки ООН як підприємця, який порушує режим санкцій ООН щодо торгівлі зброєю, стали основою для американського художнього фільму-бойовика «Збройний барон» (Lord of War).
XS
SM
MD
LG