Доступність посилання

ТОП новини

Янукович привітав «християн західного обряду» з Різдвом


Президент Віктор Янукович привітав у неділю з Різдвом Христовим співвітчизників, «християн західного обряду», як мовиться в його вітанні.

Він побажав, щоб світло Віфлеємської зірки, яка асоціюється з Різдвом, осяяло душі, даруючи мир, родинний затишок і достаток.

25 грудня святкують Різдво не тільки християни західних обрядів (римо-католицького, низки протестантських), які користуються григоріянським календарем, а й вірні більшості церков східних обрядів, зокрема, православних, які перейшли на новоюліянський календар. Цей календар найближчими століттями не відрізнятиметься від звичайного григоріянського, але, на відміну від нього, передбачає обчислення дати Великодня за тими ж правилами, що й юліянський.

Лише для частини православних – в Україні, Росії, Сербії, Грузії, вірних Єрусалимського патріархату в Ізраїлі і Йорданії й нечисленних «старокалендарників» у Греції, – а також для вірних більшості східно-католицьких церков (зокрема, УГКЦ) і так званих давньосхідних, які досі користуються юліянським календарем, Різдво настане тільки 7 січня за звичайним календарем, що відповідає 25 грудня за юліянським.

А Вірменська апостольська церква, одна з давньосхідних, за давньою традицією святкує Різдво 6 січня.
XS
SM
MD
LG