Доступність посилання

ТОП новини

Чеський міністр підтвердив надання притулку чоловікові Тимошенко


Міністр внутрішніх справ Чехії Ян Кубіце підтвердив у п’ятницю, що чоловік колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко Олександр Тимошенко отримав притулок у цій країні на його прохання.

«Кілька місяців тому пан Тимошенко попросив політичного притулку в Чехії. Підхід до його прохання був абсолютно стандартний. Результатом є те, що сьогодні його прохання вирішили позитивно», – заявив міністр.

Він наголосив, що рішення про надання притулку в Чехії належать до виключної компетенції Міністерства внутрішніх справ і не стосуються Міністерства закордонних справ і його галузі відповідальності. «Таким чином не думаю, щоб це могло якимсь драматичним чином змінити українсько-чеські відносини», – заявив міністр.

Раніше в п’ятницю, ще до оголошення про надання притулку, міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ в інтерв’ю Чеському радіо теж висловив сподівання, що позитивне рішення в справі Олександра Тимошенка не завдасть нової шкоди відносинам.

«Деякі режими так реагують. Як відомо, Україна в одному випадку, коли було ухвалене рішення з нашої згоди і відома надати притулок, потім якийсь час протестувала, то правда», – додав він.

Міністерство закордонних справ Чехії в своєму коментарі в цій справі теж наголошувало, що для нього дуже важливі добрі відносини з Україною, а процес ухвалення рішень про надання притулку «стандартний і неполітичний».

Рік тому Чехія надала політичний притулок колишньому міністрові економіки в уряді Юлії Тимошенко Богданові Данилишину. Тоді це призвело до значного охолодження відносин офіційних Праги і Києва.
XS
SM
MD
LG