Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США відклав «протипіратські» законопроекти


Обидві палати Конгресу США відклали в п’ятницю на невизначений термін розгляд законопроектів, спрямованих проти «піратства» в інтернеті і порушень права на інтелектуальну власність, які викликали значну критику в країні і за кордоном.

Голова юридичного комітету Палати представників, республіканець Ламар Сміт оголосив, що розгляд Акту про зупинення «піратства» в інтернеті відкладається через брак консенсусу через лічені години по тому, як лідер більшості в Сенаті, демократ Гаррі Рід так само повідомив, що відкладає вже призначене було на наступний тиждень голосування з приводу законопроекту подібного змісту, Акту про захист інтелектуальної власності.

Іще кілька днів тому спікер Палати представників, республіканець Джон Бейнер теж говорив про брак консенсусу з приводу законопроекту цієї палати.

Підтримка законопроектів обох палат, які в разі схвалення мали потім бути зведені у спільний текст, різко скоротилася останніми днями після гучних протестів в інтернеті, в перебігу яких, зокрема, англомовна версія інтернет-енциклопедії «Вікіпедія» закривалася на добу.

Законопроекти передбачали такі радикальні кроки, як, наприклад, примусове закриття без повних судових процедур цілих сайтів, частини яких містять неліцензований вміст, навіть якщо його публікація не була свідомою дією власника сайту.

Водночас у четвер влада США закрила через порушення авторських прав сайт обміну даними Megaupload.com і висунула звинувачення сімом його керівникам. Кількох із них уже арештували, майно компанії конфісковують. Захист заявляє, що компанія не може відповідати за порушення, яких припускаються користувачі сайту, викладаючи неліцензовані матеріали, а не вона сама.

У відповідь відоме останнім часом об’єднання хакерів Anonymous здійснило кібернапади на сайти Міністерства юстиції США, а також Кінематографічної асоціації Америки і Звукозаписувальної асоціації Америки, які прагнуть суворішого переслідування порушників авторських прав.
XS
SM
MD
LG