Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відзначили 120-річчя від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого


Освяченням меморіальної дошки на честь Партіарха Йосифа Сліпого розпочалися сьогодні на Прикарпатті урочистості з нагоди 120-річчя від дня його народження, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

В найбільшому залі Прикарпаття, обласному муздрамтеатрі відбулася святочна академія «Per aspera ad astra… Через терни до зірок…». Її організували Івано-Франківська митрополія УГКЦ та управління культури обласної держадміністрації за участю хорових, фольклорних колективів, духовенства.

У слові про Патріарха дослідник життя і діяльності Йосифа Сліпого Орест Смицнюк наголосив: «Він був голосом сумління християнського Заходу і речником не лишень зневаженої, переслідуваної, упослідженої України, а й цілого узалежненого від Радянського Союзу християнського Сходу. І в цьому його велич. Важко знайти когось іншого, хто б перевершив його в цьому намірі».

Батько Ореста Смицнюка був священиком УГКЦ в підпіллі, знав Йосифа Сліпого. Згадувати про Патріарха, розповідаючи про основні віхи життя «пророка, мученика та ісповідника Христової віри», потрібно, як наголосив промовець, щоб час заборон не повторився.

Зі Львова на святочну академію приїхав правозахисник, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, як він сказав, «не з академічною доповіддю, а з людським словом про Патріарха».

А в музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери розгорнута виставка до 120-літнього ювілею Патріарха Йосифа Сліпого. Основу експозиції склали особисті речі та філателістичні стенди, надані Єпархіальним музеєм з Трускавця.
XS
SM
MD
LG