Доступність посилання

ТОП новини

Вчені закликають владу відзначити 75-ті роковини «Великого терору» на державному рівні


Українські науковці звернулися до Верховної Ради та уряду України з закликом відзначити 75-ті роковини «Великого терору» 1937 року на державному рівні. З відповідною ініціативою виступили працівники Інституту історії НАН України, товариства «Просвіта» та низки інших наукових та громадських організацій. Ініціативу оприлюднено на науковій конференції «Великий терор 1937-1938 років. Проблеми насильства і репресій у СРСР».

Як повідомив Радіо Свобода директор Інституту історії, академік Валерій Смолій, це зокрема дозволить на рівні державних інституцій поінформувати громадськість в Україні та за її межами про події доби тоталітаризму. «Слід чимало попрацювати над проблемою впливу історичної пам’яті про репресії радянської доби на покоління – нинішнє та наступні. Не будемо досліджувати – не будемо знати. Тобто тут великий потенціальний обшир роботи для усіх», – наголосив Смолій.

Академік нагадав, що проект постанови про відзначення 75-х роковин «Великого терору» 1937-1938 років підготовлений представниками опозиційних фракцій за участю науковців та громадськості, але його розгляд заблоковано комуністами.

Науковці нині пропонують органам місцевого самоврядування долучитися до вчених і створити повний реєстр пам’ятних об’єктів на території України, які пов’язані з репресіями 1937-1938 років. Інститут історії, галузеві державні архіви СБУ та МВС пропонують збирати усні свідчення українців про «Великий терор» та продовжити роботу з дослідження та оприлюднення списків репресованих.
XS
SM
MD
LG