Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську встановили перший у світі пам’ятник пластунам


У день 100-річчя від складання першої пластової присяги в Івано-Франківську урочисто відкрили і освятили пам’ятник «Пластунам, які не зламали своїх присяг».

Як наголосив голова обласної ради, пластовий сеньйор Олександр Сич, у світі багато пам’ятників скаутам, та не було окремого українській національній організації «Пласт».

В Україні є пам’ятники визначним пластунам, які проявили свою звитягу – чи то Степанові Бандері, чи то Роману Шухевичу, чи то Вітовському, чи комусь з інших видатних діячів української історії, – зазначив Сич, – та не було такого, «який би увіковічнив всіх пластунів».

«Провід організації українських націоналістів творили сини священиків і вихованці «Пласту», і це є дуже символічним як для самого «Пласту», так і загалом для українського суспільства», – сказав Олександр Сич, а також висловив думку, що «наша держава буде українською тоді, коли Президентом України стане вихованець «Пласту».

У відкритті і освяченні пам’ятника взяли участь представники духовенства, влади, пластуни різного віку.

Саме пластуни зібрали на пам’ятник 50 тисяч гривень. Ще 60 тисяч гривень виділили з міського бюджету.

Пам’ятник (скульптор Володимир Довбенюк) встановлено в центрі міста, він невеликий, зображає юного пластуна у строях 20 років минулого століття, який тримає в руці орла і переходить колодою між двома скелями.

За словами керівника Івано-Франківської станиці «Пласту» Тереса Зеня, ідея саме такого пам’ятника належить онукові Степана Бандери, який два роки тому в інтерв’ю одній з місцевих газет сказав, що Степан Бандера хотів би мати скромний пам’ятник в оточенні одинадцяти хлопців з його пластового куреня. «Це пам’ятник цілому поколінню, яке поклало життя за українську державність», – сказав Тарас Зень.

В Івано-Франківському центрі патріотичного виховання імені Степана Бандери розгорнута виставка, присвячена 100-річчю «Пласту».
XS
SM
MD
LG