Доступність посилання

ТОП новини

Сироїд: прокуратура має готувати якісніші обвинувальні висновки корумпованих суддям


Люстрацію суддів пришвидшать якісні обвинувачувальні вироки від прокуратури - Сироїд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Люстрацію суддів пришвидшать якісні обвинувачувальні вироки від прокуратури - Сироїд

Генеральна прокуратура «є абсолютно радянською у розумінні своїх функцій», не виконує своїх головних задач: забезпечення державного обвинувачення в суді, збирання доказів і побудови якісних аргументів. Про це заявила віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд, зауважуючи, що неефективність відомства ускладнює притягнення до відповідальності корумпованих суддів.

«Вони ледачі і звикли до того, що все, що вони напишуть у своєму обвинувальному висновку суд просто повторить на засіданні і на основі цього складе вирок. Процес голосування за надання згоди на арешт та затримання суддів Печерського районного суду міста Києва – Віктора Кицюка, Сергія Вовка та Оксани Царевич, який відбувався у Верховній Раді – це було ганебне явище. Тому що висновки, яка надала прокуратура були дуже далекі від досконалості. І я зробила зауваження прокуратурі», – каже Сироїд.

Вона роз’яснює, що якщо прокуратура і надалі готуватиме «сирі» висновки щодо злочинів суддів, то парламент буде змушений на їхній основі ухвалювати рішення. Вона пояснює це тим, що «якщо все суспільство знає, що ті судді вчинили таке (злочин – ред.), як він може не надати згоди на затримання і арешт».

«З одного боку, я мушу це підтримувати, а з іншого – я свідома наслідків, що на основі такого висновку, суд може ухвалити випробувальний вирок і суддя вимагатиме поновлення на посаді. І я потім буду голосувати за поновлення на посаді. Тобто, фактично, це є безвідповідальна поведінка прокуратури стосовно своїх повноважень», – каже віце-спікер Верховної Ради.

За її словами, «кожен прокурор повинен бути процесуально незалежним і так само відповідальний як суддя».

Окрім того, додає вона, прокуратуру слід було би скоротити тричі, а решту кадрів – перевірити та протестувати.

На виконання закону про очищення влади станом на 24 березня 2015 року з органів прокуратури звільнено 181 прокурорсько-слідчого працівника.

4 березня Верховна Рада надала згоду на затримання й арешт трьох суддів Печерського районного суду Києва: судді Оксани Царевич, Сергія Вовка та Віктора Кицюка.

Після цього Вінницький міський суд обрав запобіжний захід для суддей Печерського райсуду Києва Віктора Кицюка та Оксани Царевич у виді особистого зобов’язання з вимогою носити електронний браслет, а Голосіївський райсуд не задовольнив клопотання Генпрокуратури про обрання судді Сергію Вовкові запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

XS
SM
MD
LG