Доступність посилання

ТОП новини

Російських диспетчерів підозрюють у ненавмисному спричиненні смоленської катастрофи


Уламки польського президентського літака, що впав біля Смоленська, 10 квітня 2010 року
Уламки польського президентського літака, що впав біля Смоленська, 10 квітня 2010 року

Польська головна військова прокуратура висунула звинувачення двом російським диспетчерам польотів у справі смоленської авіакатастрофи 2010 року. Працівників смоленського летовища підозрюють у ненавмисному спричиненні авіакатастрофи, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Польські слідчі у Варшаві заявили, що вони хочуть допитати двох російських громадян як підозрюваних. За словами речника прокуратури Януша Вуйціка, слідчі не будуть інформувати про подробиці, поки їм не вдасться представити свої звинувачення диспетчерам і допитати їх.

Водночас польська прокуратура повідомила про нові деталі розслідування смоленської катастрофи, яке триває вже майже 5 років. На думку експертів, авіакатастрофу спричинили неправильні дії екіпажу Ту-154. Військовий окружний прокурор полковник Іренеуш Шельонґ пояснив, що вони полягали у рішенні командира екіпажу знизити літак нижче від дозволеного рівня. Крім цього, командир не дав наказу відійти на друге коло.

Як повідомив Януш Вуйцік, прокуратура продовжила розслідування смоленської катастрофи до 10 жовтня 2015 року.

З висновками польських слідчих не погоджується Антоній Мацеревич, депутат польського Сейму, який очолює депутатську комісію з розслідування причин авіакатастрофи. «Повідомлення Головної військової прокуратури не мають нічого спільного з дійсністю», – твердить він.

«Те, що розслідування продовжили, – це доказ того, що багато питань дотепер нез’ясовані, хоча уточнено причини трагедії, а також винних», – говорить Павел Дереш, чоловік загиблої у Смоленській катастрофі депутата Сейму Йоланти Шиманек-Дереш.

10 квітня 2010 року польський президентський літак з 96 пасажирами і членами екіпажу упав під час посадки за умов туману в аеропорту російського міста Смоленськ. Офіційна делегація прямувала на вшанування співвітчизників, вбитих у Катині під час Другої світової війни. Крім тодішнього президента Польщі Леха Качинського, загинули інші представники влади країни.

XS
SM
MD
LG