Доступність посилання

ТОП новини

На іранських ядерних переговорах можливий попередній компроміс – західні дипломати


Під час переговорів у Лозанні, 29 березня 2015 року
Під час переговорів у Лозанні, 29 березня 2015 року

Західні дипломати на переговорах про ядерну програму Ірану повідомляють у неділю, 29 березня, що Тегеран і шість провідних країн світу досягли попередньої компромісної домовленості щодо різкого скорочення цієї програми, але іранці наразі не підтверджують цього.

Зокрема, повідомив один із дипломатів із Заходу на переговорах у швейцарській Лозанні на умовах анонімності, Іран «більш-менш» погоджується скоротити число своїх центрифуг для збагачення урану більш як на дві третини і передати на зберігання за кордон до Росії більшу частину свого збагаченого урану.

Іранські дипломати на цих переговорах, однак, заперечують, що така домовленість уже є, і називають повідомлення про це «журналістськими спекуляціями».

Як сказав один із цих дипломатів, позиція Тегерана на переговорах наразі полягає в тому, що Іран зберігає значну кількість центрифуг і не буде закривати жодного зі своїх ядерних об’єктів.

Раніше в неділю, 29 березня, заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі заявляв, що Тегеран і шість провідних країн світу «з 90-відсотковою ймовірністю» ухвалять політичну домовленість щодо ядерної програми Ірану до завершення терміну переговорів про це наприкінці місяця. При цьому, додав посадовець, із більш як 50-відсотковою ймовірністю цієї домовленості досягнуть уже цього ж дня, в неділю, 29 березня.

У вівторок, 31 березня, збігає термін, який встановили для себе минулої осені міжнародна спільнота й Іран, щоб досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми з тим, щоб Тегеран значно обмежив її обсяг, а світ зняв із нього накладені через цю програму санкції. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мали б укласти до 30 червня.

Іран, як підозрюють у світі, намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG