Доступність посилання

ТОП новини

Савченко не підпадає під імунітет ПАРЄ – Слідком Росії


Надія Савченко
Надія Савченко

Українська льотчиця Надія Савченко, яка перебуває в московському СІЗО, не підпадає під дію імунітету Парламентської асамблеї Ради Європи. Про це йдеться у відповіді Слідчого комітету Росії на клопотання адвоката Іллі Новікова.

У документі йдеться, що Генеральна угода про привілеї та імунітети Ради Європи і протокол до цього документу передбачають наділення представників ПАРЄ імунітетом від арешту і судового переслідування під час сесії ПАРЄ, засідання комітетів і підкомітетів ПАРЄ, а також під час поїздки до місця засідання й назад.

У Слідчому комітеті зауважують, що інкриміновані Савченко злочини, а також дії правоохоронних органів щодо її затримання і обрання запобіжного заходу мали місце до набуття Савченко статусу члена ПАРЄ.

«Таким чином, підстав для застосування щодо Савченко положень Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи про наділення її імунітетом від арешту і судового переслідування немає», – наголошують слідчі.

У грудні минулого року Савченко оголосила голодування на знак протесту проти затримання. 5 березня адвокати Савченко повідомили, що вона вирішила частково припинити голодування, яке тримала понад 80 днів.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі і незаконному перетині кордону. Українка всі звинувачення відкидає.

Савченко є народним депутатом України, а також обрана до делегації України в ПАРЄ.

ПАРЄ вже багато разів виступала з заявами і ухвалювала резолюції з вимогами до Росії негайно звільнити Савченко, народного депутата України, яка як член делегації України в ПАРЄ має міжнародний імунітет. Росія відмовляється брати це до уваги, а також не визнає, що мала звільнити Савченко також за мінськими домовленостями, які вона підписала.

XS
SM
MD
LG