Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі судять студентів, які намагалися підтримати АТR


Студенти очікують суду, Сімферополь, 1 квітня 2015 року
Студенти очікують суду, Сімферополь, 1 квітня 2015 року

1 квітня розпочалося засідання Київського районного суду Сімферополя щодо семи студентів, які хотіли зняти відеоролик на підтримку кримськотатарського телеканалу ATR, що опівночі припинив мовлення в Криму через відмову «Роскомнагляду» видати ліцензію на роботу.

Як повідомили студенти проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії», їх затримала «поліція» у Воронцовському парку Сімферополя 30 березня.

«Нас викликали в суд, за те, що ми знімали відеоролик на підтримку телеканалу ATR. Студенти зібралися в парку Сімферополя, але коли почали знімати, з-за рогу нагрянув загін поліції. Молоді люди спочатку відійшли, але потім повернулися, вирішивши йти до кінця за свою ідею. Їх затримала поліція і відвезла у відділення, протримавши там більше трьох годин», – розповіла студентка Кримського інженерно-педагогічного університету Ельвіна.

«Нам не зачитали наші права, на нас чинили психологічний тиск», – заявила дівчина, назвавши те, що відбувається «блюзнірством над правами людини».

Студентам закидають «проведення несанкціонованого мітингу».

Адвокат Джеміль Таміш клопотав про перенесення засідання, щоб краще ознайомитися зі справою. Однак суд йому в цьому відмовив. За його інформацією, всіх сімох студентів судитимуть окремо.

З 1 квітня телеканал ATR припинив мовлення. До кінця березня йому не вдалося зареєструватися як ЗМІ, згідно з російським законодавством.

Телекомпанія кілька разів подавала документи в «Роскомнагляд», але їх повертали назад з різних причин. Аналогічна ситуація з іншими ЗМІ, що входять в медіахолдинг ATR – дитячий кримськотатарський телеканал Lale, FM-радіостанції «Мейдан» і «Лідер», які припинили як аналогове, так і супутникове мовлення. Без російської реєстрації також залишилося інтернет-видання «15 хвилин», новинний сайт QHA.

Із числа кримськотатарських ЗМІ російську реєстрацію отримав «Голос Криму», який публікується російською мовою. Як повідомили раніше в цьому виданні, газета виходитиме накладом у 6000 примірників і під новою назвою – «Голос Криму New».

XS
SM
MD
LG