Доступність посилання

ТОП новини

До розмінування Донбасу залучатимуть міжнародні організації – ОБСЄ


Координатор проектів ОБСЄ в Україні сприятиме залученню міжнародних організацій до розмінування звільнених територій, повідомив Радіо Свобода національний співробітник проектів ОБСЄ Антон Шевченко.

За його словами, вони можуть бути залучені і зараз, але це ускладнено процедурою звернення через дипломатичні канали.

Як наголосив колега Шевченка, національний координатор програм Андрій Дзюбенко, не йдеться про те, що громадські організації будуть безпосередньо займатися розмінуванням.

«Вони можуть складати схеми територій, які вважаються найбільш небезпечними. Можуть допомагати організаційно чи, наприклад, проводити в школах уроки з безпеки», – наголосив Дзюбенко. Наразі такі навчання проводять працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій України. Як повідомив заступник т.в.о. голови служби Олег Бондар, наразі заняття проводяться у всіх регіонах країни за планом.

У березні минулого року уроки безпеки проводили за сприяння координатора проектів ОБСЄ – в уроках за підтримки міжнародної організації взяли участь близько 300 учнів таких міст як Кіровоград, Київ, Генічеськ і Каланчак Херсонської області. За словами Шевченка, ОБСЄ не може повторити цей проект через недостатнє фінансування.

Замість цього ОБСЄ розповсюджує серед школярів зошити, щоб проінформувати дітей про небезпеку вибухових пристроїв й артилерійських набоїв, які не розірвалися. Вже поширили 50 тисяч примірників зошитів на звільнених територіях Донецької та Луганської областей.

За даними ООН, із березня минулого року в Донецькій і Луганській областях від нещасних випадків, пов’язаних із мінами і боєприпасами загинули щонайменше 42 дитини, ще 109 були поранені.

Посол координатора проектів ОБСЄ Вайдотас Верб зазначив, що ці цифри, скоріш за все не є остаточними, тому потрібна профілактика подібних випадків.

Заради цього працівники ДСНС і ОБСЄ минулого року спільно створили два соціально-рекламних ролика спеціально для дитячої аудиторії. Мультфільми планують транслювати в ефірі державних телеканалів, закладах торгівлі та інших публічних місцях.

За даними ДСНС, всього протягом минулого року українські піротехніки виявили і знешкодили близько 151 тисячі вибухонебезпечних предметів, майже 34 тисяч з яких були знешкоджені в зоні АТО.

XS
SM
MD
LG