Доступність посилання

ТОП новини

Росія знизила ціну на газ для України через реверс з Європи – Коболєв


Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Реверсне постачання газу з країн Європи – єдина причина, чому «Газпром» знизив для України ціну на блакитне паливо. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав голова правління компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

На його думку, Україна має продовжувати збільшувати реверсні потужності постачання газу.

«Стратегія, яку ми пропонуємо уряду, дуже проста. Якби там не розвивались відносини з «Газпромом», нам потрібно продовжувати збільшувати реверсні потужності, використовувати їх у доцільному обсязі і завжди мати альтернативу. Єдина причина, чому з’явилася ця низька ціна з боку Російської Федерації, тому що вони розуміють: якщо не будуть конкурувати – дуже швидко їхній газ буде замінено європейським газом повністю», – сказав Коболєв.

Посадовець додав, що нині Україна сподівається підписати нову угоду, яка гартуватиме постачання газу з Росії до кінця розгляду позовів у Стокгольмському арбітражному суді.

Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер, повідомив, що ціна на російський газ для «Нафтогазу України» до кінця червня з урахуванням знижки у 100 доларів становитиме 247,18 доларів за тисячу кубометрів.

Від 1 квітня перестав діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі, з участю Єврокомісії.

Міністр енергетики України Володимир Демчишин сподівається, що на тристоронніх переговорах за участі ЄС 13-14 квітня вдасться остаточно юридично закріпити умови закупівлі російського газу на період до кінця майбутнього опалювального сезону 2015-2016 років.

XS
SM
MD
LG