Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську презентували фільми про прикарпатську Небесну сотню


Пам'ятник герою Небесної Сотні Роману Гурику на подвір'ї Прикарпатського національного університету
Пам'ятник герою Небесної Сотні Роману Гурику на подвір'ї Прикарпатського національного університету

Перші дві серії документального фільму «Небесна сотня Прикарпаття» презентували сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, їх зняли на Івано-Франківській студії документального кіно Мирослава Бойчука.

Перша серія «Розстріляна весна» – це в основному кадри-хроніка з подій на Інститутській у Києві, які вдалося зібрати завдяки інтернету. Як зазначив автор і режисер стрічки Мирослав Бойчук, «це дуже важке відео, але треба, щоб фільм нагадував про ці смерті, щоб усі бачили: перше – люди йшли абсолютно без зброї і друге – це був насправді подвиг українських хлопців».

Другий фільм розповідає про 19-річного Героя Небесної сотні Романа Гурика, який був студентом філософського факультету Прикарпатського університету. У стрічці використані відео і фото з родинного архіву Гуриків, спогади про нього рідних, друзів і викладачів, а також звучать пісні, які спеціально до серіалу написали прикарпатський композитор Володимир Домшинський на слова Мирослава Бойчука.

У презентації фільмів взяла участь мати Романа Гурика, а першими глядачами стали студенти вишу, де він навчався.

Серед авторів сценарію – голова обласної організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк, яка їздила до рідних усіх прикарпатських Героїв і написала про кожного нариси. Їх публікували місцеві сайти.

Цикл фільмів створюється за сприяння мерії Івано-Франківська, обласного осередку Національної спілки кінематографістів України і Прикарпатського університету.

Водночас у Прикарпатському національному університеті оголосили збір коштів на пам’ятник Роману Гурику, що буде встановлений на його могилі в Меморіальному сквері. Протягом місяця проходитиме аукціон «Купи зустріч – збережи пам’ять Героя», до якого долучаться і студенти інших вишів.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG