Доступність посилання

ТОП новини

У Тегерані мітингували через образу іранців у Саудівській Аравії


У Тегерані понад 300 протестувальників прийшли у суботу до посольства Саудівської Аравії, щоб висловити незадоволення поведінкою співробітників аеропорту у саудівському місті Джедда. Мітингувальники звинувачують їх у тому, що ті образили двох неповнолітніх іранських прочан, які поверталися додому після паломництва до Мекки.

Учасників акції у Тегерані обурило те, що співробітники контролю в аеропорту вирішили провести додаткову перевірку двох іранців 14 і 15 років. Деякі ЗМІ повідомили, нібито співробітників аеропорту підозрюють у сексуальних домаганнях. Через цей інцидент Міністерство закордонних справ Ірану викликало тимчасового повіреного посольства Саудівської Аравії з вимогою, щоб саудівська влада покарала співробітників аеропорту.

Події в аеропорту Джедди збурили частину іранського суспільства. Деякі релігійні лідери виступили за відмову від умри (малого паломництва до Мекки, що, на відміну від хаджу, можна здійснювати у будь-який час) до Саудівської Аравії. Саме на території цієї країни розташовані Мекка і Медина – священні для мусульман міста.

Раніше цього року Саудівська Аравія не пустила на свою територію іранський літак із 260 прочанами, мотивуючи це нібито відсутністю необхідного дозволу на поїздку.

Відносини між Іраном і Саудівською Аравією погіршилися через ситуацію в Ємені. Ер-Ріяд звинувачує Тегеран у підтримці єменських бойовиків угруповання «Хуті», які взяли під контроль частину територій у країні. Іран натомість обурюється поведінкою Саудівської Аравії, яка очолює військову операцію проти угруповання бойовиків у Ємені.

XS
SM
MD
LG