Доступність посилання

ТОП новини

«Нормандська» зустріч у Берліні: треба відводити й танки й зброю менших калібрів


Біля донецького аеропорту поновилися бойові дії, незважаючи на режим перемир’я, фото 13 квітня 2015 року
Біля донецького аеропорту поновилися бойові дії, незважаючи на режим перемир’я, фото 13 квітня 2015 року

Міністри закордонних справ країн-учасниць так званої «нормандської четвірки» домовилися далі відводити важкі озброєння від лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України, повідомив голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр після закінчення зустрічі в ніч на вівторок, 14 березня.

Як сказав він після приблизно п’ятигодинних переговорів у Берліні, це має стосуватися й інших категорій таких озброєнь, зокрема, танків (відведення яких не вимагали попередні домовленості – ред.).

За його словами, в перебігу зустрічі знову стали чітко видні розбіжності в думках між Києвом і Москвою.

Але, додав німецький міністр, альтернативи мінським домовленостям немає.

«Усі знають, що перед нами довгий шлях. Але ми маємо намір зробити все можливе, щоб продовжити цей процес (урегулювання на сході України – ред.)», – сказав він.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, виступаючи окремо перед журналістами, повідомив, що сторони також домовилися додати до переліку озброєнь, що мають бути відведені, не тільки танки, а й зброю калібром менше за 100 міліметрів.

У спільній заяві міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини і Франції закликали Тристоронню контактну групу, що діє під егідою ОБСЄ, узгодити графік відведення таких озброєнь.

Вони також закликали сторони припинити бойові дії і засвідчити відданість повному втіленню режиму припинення вогню і повному відведенню важких озброєнь.

Сторони також мають призначити представників до чотирьох робочих підгруп, що мають працювати у структурі Тристоронньої групи.

У понеділок, 13 квітня, ввечері в Берліні почали зустріч Павло Клімкін, Сергій Лавров, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Лоран Фаб’юс, щоб оцінити виконання мінських домовленостей про врегулювання на сході України.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник, коментуючи у твітері перебіг зустрічі, заявляв про «дуже затяті розмови» і «напружену атмосферу» в її перебігу.

Напередодні цієї зустрічі Фаб’юс заявив, що Франція має намір нагадати Україні і Росії про необхідність виконати мінські домовленості до кінця нинішнього, 2015 року.

А Штайнмаєр у газетному інтерв’ю закликав Україну і Росію «охопити головне питання реалізації наступного етапу» виконання мінських домовленостей, а саме «підготовку місцевих виборів у районах, окупованих сепаратистами, а також гуманітарний доступ і відновлення на сході України».

XS
SM
MD
LG