Доступність посилання

ТОП новини

Лавров критикує «згубність» декомунізаційних кроків України й визнає, що марно


Сергій Лавров, архівне фото
Сергій Лавров, архівне фото

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висловив сподівання, що його колеги з країн-учасниць «нормандського формату» «усвідомлюють згубність для мирного процесу» в Україні низки останніх ухвал Верховної Ради України.

Виступаючи перед журналістами після закінчення зустрічі в Берліні в ніч на вівторок, 14 квітня, Лавров скритикував останні закони, які ухвалював парламент України, – за його словами, про «декомунізацію і героїзацію нацистів».

Російський міністр визнав, що його зусилля були марні. «Наразі ніяких запевнень про те, що будуть зроблені якісь кроки з боку ЄС, ми від наших німецьких і французьких партнерів ми не почули», – сказав він. Лавров лише висловив сподівання, що, як йому здається, вони «розуміють чудово», нібито в Україні триває «лінія на героїзацію нацистів, на дегероїзацію справжніх героїв», яка «ризикує підірвати мінський процес» врегулювання в частині сходу України.

У понеділок, 13 квітня, ввечері в Берліні почали зустріч Павло Клімкін, Сергій Лавров, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Лоран Фаб’юс, щоб оцінити виконання мінських домовленостей про врегулювання на сході України, і завершили цю зустріч уже по півночі у вівторок, 14 квітня.

Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила низку законів України, які, серед іншого, визнають борцями за незалежність України бійців Української повстанської армії (які, всупереч твердженням російської пропаганди про «пособників нацистів», у перебігу Другої світової війни воювали і проти нацистських, і проти комуністичних окупантів України), засуджують комуністичний і нацистський тоталітарні режими разом і забороняють їхню пропаганду і символіку.

У Росії, за всієї офіційної неприязні до німецького нацизму часів Другої світової війни, далі дотримуються шанобливого ставлення до минулого радянського комунізму, в тому числі шляхом применшення чи замовчування його злочинів.

XS
SM
MD
LG