Доступність посилання

ТОП новини

Іран критикує Саудівську Аравію за авіаудари у Ємені


Президент Ірану Хассан Роугані
Президент Ірану Хассан Роугані

Президент Ірану Хассан Роугані розкритикував Саудівську Аравію, звинувачуючи її у «наданні фінансової допомоги і зброї терористам у Сирії, Лівані й Іраку».

Під час виступу у суботу, 18 квітня, Роугані розкритикував повітряні удари під проводом Саудівської Аравії проти шиїтського угруповання «Аль-Хуті» у Ємені.

«Ви сієте ненависть у цьому регіоні і ви побачите відповідь рано чи пізно», – сказав Роугані, звертаючись до королівської родини Саудівської Аравії.

Раніше верховний лідер Ірану Аятола Алі Хаменеї назвав ці авіаудари «геноцидом» і «важким злочином».

Саудівська Аравія, своєю чергою, звинувачує Іран у наданні зброї угрупованню «Аль-Хутті» у Ємені. Тегеран ці звинувачення відкидає.

Іран презентував ООН мирний план щодо врегулювання ситуації у Ємені у якому йдеться про негайне припинення вогню, надання гуманітарної допомоги та початок національного діалогу для створення інклюзивного уряду національної єдності у цій країні.

У четвер, 16 квітня, генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав до негайного припинення вогню в Ємені.

Упродовж останніх тижнів у Ємені активізувалося протистояння між силами, що підтримують президента Абд-Раббо Мансура Хаді, і бойовиками угруповання «Аль-Хуті», яких нібито підтримує Іран. У Тегерані ці закиди заперечують.

Міжнародна коаліція на чолі з Саудівською Аравією вже близько двох тижнів завдає повітряних ударів по базах «Аль-Хуті» в Ємені.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, станом на 7 квітня щонайменше 560 людей загинули, майже дві тисячі поранені, а близько 100 тисяч вимушено залишили свої будинки.

XS
SM
MD
LG