Доступність посилання

ТОП новини

Агресія Росії проти України почалася 20 лютого 2014 року – заява Верховної Ради


Опозиційний «Марш миру в Москві, 21 вересня 2014 року
Опозиційний «Марш миру в Москві, 21 вересня 2014 року

Верховна Рада України ухвалила заяву «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків». За документ проголосували 259 із 316 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Заява визначає дату початку збройної агресії Росії проти України 20 лютого 2014 року.

«Збройна агресія Російської Федерації проти України розпочалась 20 лютого 2014 року, коли були зафіксовані перші випадки порушення Збройними силами Російської Федерації порядку перетину державного кордону України в районі Керченської протоки та використання підрозділів збройних сил Російської Федерації, розташованих в Криму […], для блокування українських військових частин. На початковій стадії агресії особовий склад окремих російських збройних формувань не мав розпізнавальних знаків», – йдеться в ухваленому документі.

У заяві зокрема прописано хронологію подій від початку російської агресії проти України, а також висловлене обурення з приводу того, що Росія не визнає своєї участі у конфлікті на сході України. Також Верховна Рада України звинуватила Росію у продовженні агресії навіть після того, як були укладені Мінські домовленості.

«Незважаючи на досягнення Мінських домовленостей (Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року і Мінський «Комплекс заходів від 12 лютого 2015 року»), учасником яких є російська сторона і які спрямовані на припинення викликаного російською агресією збройного конфлікту, Російська Федерація з більшою або меншою інтенсивністю продовжує збройну агресію проти України», – йдеться у заяві.

«Наслідком збройної агресії Російської Федерації проти України стала нелегітимна воєнна окупація і наступна анексія території Автономної Республіки Крим – невід’ємної складової державної території України, воєнна окупація значної частини державної території України у Донецькій та Луганській областях», – наголошується у документі.

Росія цю заяву поки не коментувала.

XS
SM
MD
LG