Доступність посилання

ТОП новини

Україна потребує ефективних реформ у сфері держуправління – посол Швейцарії


Україні потрібно реформувати сервіс державної служби - посол Швейцарії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Україні потрібно реформувати сервіс державної служби - посол Швейцарії

Україна потребує ефективних реформ у сфері державного управління. Про це заявив посол Швейцарії в Україні Крістіан Шененбергер.

Він зазначив, що ефективне реформування ускладняється двома проблемами, з якими Україна стикається останнім часом: це війна та економічна криза.

«Україна переживає назрілу кризу. Україна стикається, принаймні, з двома загрозами. Одною з них є війна на Сході. Інша – економічна криза. І коли приходить економічна криза, відповідь, яку Україна дає і має давати, – це реформи. І для того, щоб реформи запрацювали, Україні необхідна якісна цивільна служба», – вважає Шененбергер.

Посол зазначив, що запровадити в Україні систему ефективного громадського нагляду допоможе досвід західних держав, де подібна система вже існує, зокрема в Швейцарії така система ефективно діє вже давно. У 90-х система громадського нагляду допомогла Швейцарії подолати серйозну кризу.

У Швейцарії, цивільна служба зняла з центральних органів влади багато «зайвих» повноважень, розповідає експерт з реформування Петер Грюненфельдер. Більшість питань, таких як рівень податків та законодавчі ініціативи, вирішують місцеві органи влади.

«У Швейцарії 8 мільйонів людей, 26 кантонів, і більш ніж 2000 органів місцевого самоврядування. Кожен кантон має свої правила, свої закони, та свою поліцію», – зазначив Грюненфельдер

Швейцарія має сильний досвід у реформуванні адміністративної системи. У 90-х держава переживала потужну кризу. Подолати її вдалось, переклавши повноваження з центральних органів на місця і створивши прозору систему звітів, в якій платники податків знають, на що витрачаються їхні гроші.

XS
SM
MD
LG